КО СУ НАЈБОГАТИЈИ ЉУДИ НА СВИЈЕТУ И КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ :: Semberija INFO ::

 

КО СУ НАЈБОГАТИЈИ ЉУДИ НА СВИЈЕТУ И КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ


Десет најбогатијих људи на свијету стекло је 2021. године још 402 милијарде долара, показују подаци Блоомберга.
Највише је зарадио Елон Муск. Он је годину почео са 156, а завршио је с нето вриједношћу од 277 милијарди долара, показује Блоомбергов индекс милијардера. Оснивач Тесле и СпацеX-а недавно је објавио да ће платити више од 11 милијарди долара пореза.

Мускова зарада у 2021. је мања од 140 милијарди колико је стекао годину прије, но довољна да постане далеко најбогатија особа на свијету, пише агенција дпа.

Иза њега је Јефф Безос, власник Амазона, који је у 2022. ушао са 190 милијарди долара. То је "само" 4.5 милијарди више него прошле године.

Безос, 57-годишњак који је у јулу отишао с положаја шефа Амазона, сада већину свог времена проводи на одмору с дјевојком Лаурен Санцхез.

Зуцкерберг "тежи" за 25 милијарди

Власник Фацебоока Марк Зуцкерберг прошле се године обогатио за 25 милијарди, па сад има 128 милијарди долара.
Зуцкерберг је прошле године промијенио име своје фирме из Фацебоок у Мета.
Оснивач Мицрософта Билл Гатес прошлу је годину започео са 139, а завршио са 132 милијарде долара. Његова бивша супруга Мелинда Френцх Гатес, с којом је у августу завршио 27 година дуг брак, наводно има 11.4 милијарде долара.
Суоснивач Гооглеа Ларрy Паге 2021. је ушао у клуб оних с 12 знаменки на рачуну, додавши 47 милијарди на своје 83 милијарде долара. Његов колега Сергеy Брин такођ се уписао на ту листу, зарадивши још 45 милијарди, чиме му се богатство попело на 125 милијарди долара.

Међу милијардерима и један Француз
Обогаћивању америчких милијардера придружио се и Француз Бернард Арнаулт, власник највеће свјетске компаније која тргује луксузним производима. Он је зарадио додатну 61 милијарду, па сада укупно посједује 176 милијарди долара.

Арнаулт је једини изван САД-а који је ушао на Блоомбергову листу милијардера за 2021. годину.

Свих десетеро на тој листи посједују више од 100 милијарди долара. Једанаеста на листи, такође Францускиња, Францоисе Беттенцоурт Меyерс, насљедница је Л'Ореал царства која има 94 милијарде долара те је најбогатија жена на свијету.

Izvor: Nezavisne novine