ШРИ ЛАНКА НА ИВИЦИ БАНКРОТА - ЕКОНОМСКИ СЛОМ И СИРОМАШТВО :: Semberija INFO ::

 

ШРИ ЛАНКА НА ИВИЦИ БАНКРОТА - ЕКОНОМСКИ СЛОМ И СИРОМАШТВО


Foto: Tanjug/AP
- Откако је почела пандемија вируса корона пола милиона људи у Шри Ланки живи у сиромаштву, све скупљи трошкови живота су приморали многе да смање издатке за основне животне намирнице и страхује се да би ова земља могла да прогласи банкрот.

Велетрговци рижом који тргују из Петаха, комерцијалног центра у главном граду Коломбу, чекају купце у својим радњама, а војска је добила овлашћење од државног врха да контролише цијене основних намирница, баш као што је рижа, јер се Шри Ланка суочава са све дубљом финансијском и хуманитарном кризом.

Страхује се да би у 2022. години ова земља могла да прогласи банкрот с обзиром на рекордну инфлацију, пораст цијена и све празнију државну касу, наводи се у извјештају лондонског дневника "Гардијан".

Економнски суноврат с којим је суочена Шри Ланка, Влада с предсједником Готабајом Рајапаксом на челу и грађани, дјелимично је изазван непосредним утицајем пандемије и сломом туризма, али додатно је убрзан и високом државном потрошњом и смањењем пореза, наводи "Гардиојан".

У неповољне макроекономске чиниоце спадају и огромне отплате дуга према Кини, уз девизне резерве које су на најнижем нивоу у посљедњој деценији.

Војсци Шри Ланке је дат задатак да обезбиједи промет основних артикала, укључујући рижу и шећер по фиксним државним цијенама, али ни ова мјера није умањила свакодневне невоље грађана ове острвске земље.

Свјетска банка процјењује да је од почетка пандемије 500.000 људи пало испод границе сиромаштва уз рекордну инфлацију која је у новембру достигла 11,1 одсто и вртоглав пораст цијена који је и добростојеће грађане довео у позицију да се боре да прехране своје породице, додаје лондонски дневник.
 
(Тањуг)