БАЊАЛУКА И "АЕРОДРОМИ РС" БЕЗ ЗАЈЕДНИЧКОГ ЈЕЗИКА О ВАТРОГАСЦИМА :: Semberija INFO ::

 

БАЊАЛУКА И "АЕРОДРОМИ РС" БЕЗ ЗАЈЕДНИЧКОГ ЈЕЗИКА О ВАТРОГАСЦИМА


- Иако је 17. октобра 2021. године истекао уговор између "Аеродрома Републике Српске" и Градске управе Бањалука о ангажовању ватрогасаца на аеродрому у Маховљанима, није дошло до договора о новом, а град и даље троши своје ресурсе на припаднике Ватрогасне бригаде.

Подсјећамо , Градска управа Бањалука почетком новембра 2021. упутила је захтјев "Аеродромима Републике Српске" да у року од 60 дана формирају своју ватрогасну јединицу и запосле десет ватрогасаца.

Драган Бабић, овлаштени потписник Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице, истакао је за "Независне" да није дошло до договора са руководством аеродрома те да град и даље троши своје ресурсе за ватрогасце на аеродрому.

"Ватрогасци који раде тамо скоро свакодневно продужавају смјене и ово више не може овако. Иако је истекао уговор, ми нисмо још пресјекли и одлучили да прекинемо ангажман ватрогасаца на аеродрому све из неке добре намјере. Коначну ријеч ће дати Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке", рекао је Бабић.

Према његовим ријечима, они ионако имају мали број припадника Ватрогасне бригаде те је планирано запошљавање 20 нових приправника.

"Због пандемије вируса корона и отежаног рада још нисмо успјели расписати конкурс за пријем нових ватрогасаца. Планирано је да у току јануара буде расписан конкурс за пријем 10 приправника, па онда након њега још један", нагласио је Бабић.

Како су "Независне" раније писале, Градска управа за финансирање ватрогасаца на аеродрому у Маховљанима троши годишње више од пола милиона КМ.

Бабић је рекао да град новим уговором, који би трајао годину дана, тражи да "Аеродроми РС" преузму финансирање ватрогасаца који бораве тамо.

"Наша јединица би њима била подршка и обучавала би их најмање шест мјесеци. Оно што је још један проблем јесте то што ватрогасци тамо имају ужасне услове и просторије у којима бораве треба реновирати", рекао је Бабић.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске рекли су за "Независне" да су "Аеродроми Републике Српске" питање ватрогасне службе рјешавали уговором који су потписивали са градом.

"Нажалост , сада постоји проблем рока важења уговора, о чему су нас обавијестили с аеродрома. С обзиром на то да се 'Аеродроми' још нису опредијелили за модел организовања ватрогасне службе, односно гдје ће и како бити формирана, није познато ни колико би средстава било потребно за евентуално формирање јединице на аеродрому", навели су из ресорног министарства.

(Независне)