НОВЕ МЈЕРЕ У АУСТРИЈИ ОД 27. ДЕЦЕМБРА :: Semberija INFO ::

 

НОВЕ МЈЕРЕ У АУСТРИЈИ ОД 27. ДЕЦЕМБРА


- Аустрија ће, усљед ширења омикрон соја корона вируса, од 27. децембра пооштрити епидемиолошке мјере, најавила је шефица експертске радне групе "Гецко" Катарина Рајх.

Рајх је, на прес конференцији, указала да је "Гецко" представио влади и покрајинама препоруке које су подржане, а које предвиђају пооштравање мјера, како би се спријечило брзо ширење омикрон соја у Аустрији.

"Видимо у многим земљама, а и у нашим прогнозама да због ширења омикрон соја долази до драстичних промијена епидемиолошке ситуације. Не знамо још много о омикрон соју, али знамо да се брзо шири и зато морамо брзо да реагујемо. Донијели смо због тога препоруке како се краткорочно опходити према тој опасности", објаснила је она.

Рајх је рекла да је неопходно спровести припреме за долазак омикрон соја, који је већ присутан у Аустрији.

С тим у вези, пренијела је, да је донијета одлука да се од 27. децембра скрати радно вријеме гастрономији до 22 сати.

Рајх је објаснила да ће у гастрономији и даље важити "2G" правило, а то значи да могу ући само вакцинисани или излијечени.

Та мјера, подвукла је, важиће и 31. децембра , то јест у новогодишњој ноћи.

"Желимо да славите Нову годину само у најужем кругу, да се састајете само са вакцинисанима", објаснила је одлуку.

Када је ријеч о манифестацијама, то јест о окупљањима, према њеним ријечима она представљају највећи ризик.

Зато је договорено да се за окупљања на затвореном без мјеста за сједење максималан број присутних ограничи на 25, уз примјену "2G" правила и обавезу ношења FFP2 маски.

У затвореном са обавезно одређеним мјестима за сједење за скупове до 500 људи примјењује се "2G" правило, за окупљања са до 1.000 људи "2G плус" правило, а то значи да присутни поред сертификата о вакцинацији или изљечењу морају имати и негативан ПЦР тест.

За окупљања са максималним бројем присутних од 2.000 људи, у затвореном простору са мјестима за сједење, важиће правило да могу присуствовати само лица која су примила и трећу, бустер дозу.

На отвореном без мјеста за сједење за скуп до 500 особа важиће "2G" правило и ношење FFP2 маски.

За скупове на отвореном са одређеним мјестима за сједење за до 1.000 људи примјењиваће се "2G плус" правило, а за скуп до 2.000 људи правило да могу ући само лица која су примила бустер дозу.

Такође , пренијела је Рајх, договорено је и пооштравање режима уласка у земљу.

"Иако је омикрон сој већ присутан у жељи, желимо новим мјерама да спријечимо даље уношење. Зато смо се одлучили да проширимо листу земаља у којима је присутан нови сој на Велику Британију, Холандију, Данску и Норвешку. Из тих земаља ће моћи да, без карантина, уђу у Аустрију само особе које су примиле бустер дозу, уз негативан ПЦР тест", објаснила је она.

Пошто је најавила да ће сљедећи састанак на којем ће се разматрати епидемиолошка ситуација одржати почетком идуће недјеље, упитана да ли се планира нови локдаун, Рајх је казала да се то у овом тренутку не може рећи.
"На основу развоја у вези омикрон соја доносићемо све даље мјере", нагласила је она.

(ТАЊУГ)