ПРОГРАМ ПРИПРЕМЕ БУДУЋИХ ЂАКА ПРВАКА У МАРТУ :: Semberija INFO ::

 

ПРОГРАМ ПРИПРЕМЕ БУДУЋИХ ЂАКА ПРВАКА У МАРТУ


Да учитељица, односно учитељ нису баук, него другари с којима се треба играти будући ђаци прваци који не иду у вртић у РС ће након двогодишње паузе учити током програма припреме дјеце за полазак у школу.

Планирано је да програм започне у марту и да траје три мјесеца, односно до краја маја.

"Ми обично имамо по пет група, у свакој групи борави по 30 дјеце узраста од пет до шест година. У РС овај програм још није обавезан, али се препоручује и родитељи га радо прихватају, самим тим што је бесплатан, што дјеца у току та три мјесеца заиста савладају основне вјештине које им касније помажу у школи", каже Анђелка Кузмић, в.д. директора добојске Јавне предшколске установе "Мајке Југовић".

У Зворнику су када је ријеч о припреми ђака за полазак у школу отишли корак даље, те годинама уназад малишани у овој локалној заједници програм ресорног министарства похађају од 1. октобра до 31. маја, а све финансира Градска управа.

"Ми имамо и у граду припремна одјељења, као и у руралном подручју, односно у свим селима гдје имамо основне школе и добре услове да можемо организовати припрему дјеце пред полазак у школу. Дакле, у десет мјесних заједница имамо организовано три сата дневно припрему дјеце пред полазак у школу", појаснио је Вукомир Станковић, директор вртића "Наша радост" из Зворника.

У задњих 10 година Министарство просвјете и културе РС је за трошкове припреме ђака у години пред полазак у школу обезбиједило више од 2,5 милиона КМ.

"Отприлике 250.000 КМ до 300.000 КМ је потребно за укључење одређеног броја малишана у овај програм. Морам рећи да се обухват овим програмом креће око 60 одсто. И у ситуацији да се обухват повећа, односно да имамо 100 одсто, нормално и логично је да ће нам требати више средстава", рекла је Наташа Цвијановић, помоћница министра просвјете за предшколско и основно образовање РС.

Препорука Министарства је да вртићи широм РС за реализацију програма ангажују васпитаче са бироа.
"То је и добра прилика за људе који немају посао, та три мјесеца имају своју плату, тако да то нама и није неко оптерећење јер за све што нам Министарство не обезбиједи ми добијемо подршку од оснивача, од Градске управе", навела је Анђелка Кузмић.
 
Извор: Независне новине