"АНГЕЛА МЕРКЕЛ СПРИЈЕЧИЛА НОВИ РАТ НА БАЛКАНУ" :: Semberija INFO ::

 

"АНГЕЛА МЕРКЕЛ СПРИЈЕЧИЛА НОВИ РАТ НА БАЛКАНУ"


Да Ангела Меркел, бивша њемачка канцеларка, 2015. године није примила милион миграната, на подручју Балкана би готово сигурно избио нови рат, тврди познати њемачки политиколог Херфрид Минклер.

По њему Меркелова је паметно препознала да је Балкан "буре барута европског поретка" и да се о њему треба паметно бринути.

"У посљедње двије године, и то уз релативно мале бројке избјеглица, уз све те избјегличке кампове у Морији и другдје, видјели смо како је довољно само неколико хиљада избјеглица да то те земље доведе на ивицу њихових могућности. Замислимо само да је Меркел затворила њемачке границе, да је Аустрија затворила своје границе, а онда и Мађари", запитао се овај политиколог.

По њему то значи да би се на југоистоку, од Мађарске, Хрватске, од БиХ, па све тамо до Егејског мора одједном нашло пола милиона, можда и више људи.

"У тој ситуацији би се компликована етничко-конфесионална равнотежа која постоји у тим крајевима, а ради се о просторима на којима су се раније водили ратови повезани с распадом Југославије, у тој мјери распала, да би се морало рачунати с опцијом да опет дође до великих сукоба и насиља. Ко зна како би се у том случају развијала спирала насиља", рекао је Минклер.

Он додаје да је Меркелова тада повукла прави потез.

"И кад се ставимо у кожу једног рационалног политичара, или како је то Меркел рекла да се ствари морају посматрати од њиховог краја, у тој је ситуацији било сасвим разумљиво да каже како је боље те људе пустити у Њемачку, гдје су они и хтјели. Односно да се није инсистирало на безусловној примјени Даблинског споразума, како би се спријечило да Балкан, који је већ и раније, био бачва барута европског поретка, не заврши опет у нереду", објаснио је Минклер.
Према његовим ријечима, посебна пажња посвећена Балкану остаће нешто што је до краја пратило политику Англеле Меркел.

"Балкан као шупљикави југоисточни бок Европе, као фактор који угрожава стабилност Европе, као регија око које се Европљани морају бринути, али на паметан начин, то је оно што је пратило политику Ангеле Меркел све до самог краја. И зато сам мишљења да је то сигурно играло важну улогу у доношењу одлуке о томе да се територија Њемачке искористи такорећи као базен за алоцирање проблема који би на Балкану могао имати опасне посљедице", закључио је он.
 

Извор: Независне новине