ЦВЈЕТА ТРГОВИНА ФАЛСИФИКОВАНИМ КОВИД-ПРОПУСНИЦАМА У ЕВРОПИ :: Semberija INFO ::

 

ЦВЈЕТА ТРГОВИНА ФАЛСИФИКОВАНИМ КОВИД-ПРОПУСНИЦАМА У ЕВРОПИ


У Њемачкој се готово нигдје не може без ковид-пропуснице којом се доказује да је неко прележао корону или да је вакцинисан. Зато цвјета трговина фалсификатима, а то на својој кожи нарочито осјећају апотекари.
На улазним вратима апотеке у Берлину виси натпис с упозорењем: "Покушаји крађе дигиталног ковид-цертификата са фалсификованом потврдом о вакцинацији завршиће са кривичном пријавом".

Фармацеут и власник те апотеке пристао је да говори за ДW, али анонимно, између осталог и зато што код њега раде само жене.

Каже нам да свакодневно имају посла с људима који показују лажне потврде о вакцинацији. Понекад његове апотекарке одустају од кривичних пријава полицији, "из страха од агресивности" тих људи. То је, каже, за жене које раде у апотеци, "додатни терет".

Берлински фармацеут додаје и да се многе његове колеге широм земље суочавају са истим проблемом. Дигиталне потврде о вакцинацији са QР-кодом у Њемачкој се углавном издају у апотекама. Оне су сада људима често потребне, јер се без њих готово нигдје не може.

Куповина божићних поклона, одлазак у сауну, испијање вина у ресторану: на многим мјестима у Њемачкој то је могуће само ако је неко вакцинисан или је прележао корону, па то може да докаже QР-кодом. Такве потврде издају и љекари, као и центри за вакцинацију, али ако неко није вакцинисан, а покушава да добије лажну потврду о вакцинацији, онда неминовно одлази у апотеку.

Много лажних ковид-пропусница

Геран Донер води апотеку у Диполдисвалдеу у јужној Саксонији, региону у којем је стопа вакцинације посебно ниска - вакцинисано је само 52 одсто људи. Поређења ради, на нивоу Њемачке вакцинисано је готово 70 одсто људи.
Ниска стопа вакцинације такође значи и да је потенцијално много оних који бирају илегални пут фалсификоване потврде како би имали приступа јавном животу.

"Имамо проблем неколико пута седмично. У таквим ситуацијама, нашим купцима кажемо да морамо да 'погледамо мало боље'", каже Донер.

Другим ријечима, запослени у апотеци су уочили нешто што је код њих изазвало сумњу: или је у питању неважећи серијски број вакцине, или је у питању књижица за вакцинацију на којој нема других вакцина осим оне против ковида или је проблематичан датум вакцинисања.

Геран Донер је и потпредсједник Фармацеутске коморе Саксоније, тако да има преглед о томе шта се збива на нивоу читаве покрајине.

Фармацеутска комора, каже, сваког дана добија е-маилове у којима се пријављују случајеви преваре. На тај начин власници апотека међусобно контактирају и размјењују информације.

"То је озбиљан проблем у свим дијеловима земље", каже Донер.

Сумњиви случајеви

Донер и његово особље ситуацију обично покушавају да ријеше дипломатски.
"Покушавамо да наведемо купце да сами увиде да то тако не иде. Многи се тако поколебају и одустају. Али неколико случајева оних који не одустају, апотекар је ипак морао да пријави полицији", истиче Донер.

Донедавно је постојала правна несигурност за фармацеуте, јер се посједовање фалсификоване потврде о вакцинацији није сматрало кривичним дјелом. У међувремену се то промијенило. Кривични закон сада предвиђа затворску казну до пет година за комплетан процес: од израде до коришћења фалсификованих ковид-пропусница.

То, међутим, не рјешава проблем. Само у округу Обербергишер Крајс на западу Њемачке, у којем живи око 270.000 становника, полиција тренутно истражује 160 случајева преваре.

Фалсификати постају све бољи

Зилке Валтер каже да се јавља још један, додатни проблем. Она је шефица апотеке у Хановеру и већ је два пута била у полицији због фалсификованих ковид-пропусница. Она већ два мјесеца уочава да су фалсификати све бољи и бољи.
"Наљепнице са серијским бројем вакцине су као праве, записници о вакцинацији добро изгледају, имају печат и потпис", каже Валтер.

Због тога је њој и запосленима у њеној апотеци све теже да идентификују фалсификате.

"Не знамо ни колики је број непријављених случајева", додаје.

Неке наљепнице са серијским бројем сада имају и водени жиг, што помаже у препознавању фалсификата.
Друго могуће рјешење био би заједнички, умрежени регистар на којем би апотекари могли да провјере серијске бројеве вакцине или регистар који биљежи све вакцинисане особе у Њемачкој. Али такав регистар не постоји.

"Институт Роберт Кох још увијек нема податке о свим људима који су вакцинисани. Да има, лако би могла да се обави провјера. Али Закон о заштити података нам ту стоји на путу", каже апотекарка Валтер.

Додаје да сматра да је компликовано то што Закон о заштити од зараза прописује да апотекари издају дигиталне сертификате односно ковид-пропуснице.

"Није нам проблем што то пружамо ту врсту услуге, али проблем је кад у свијет пошаљемо људе са сертификатом на којем пише да јесу, а они заправо нису вакцинисани", истиче Валтер.

Фалсификовани QР-код

Апотекар Геран Донер из Саксоније такође је приморан да живи с тим ризиком.

"То изазива мучан осјећај, посебно зато што смо свјесни своје одговорности и схватамо је врло озбиљно", истиче Донер.

И то није крај, на помолу је још један проблем. Умјесто фалсификата аналогних ковид-пропусница, што су будни апотекари још и могли да открију, фалсификатори се сада "додатно наоружавају". Они све више директно фалсификују QР-кодове који се уносе у корона-апликацију и омогућавају власнику несметан приступ јавном животу. А то више не може да спријечи ни најпосвећенији фармацеут, као ни његове колеге у апотеци, преноси ДW.

Независне новине