ЧОПОР ПАСА ЛУТАЛИЦА ИЗУЈЕДАО ДЈЕЧАКА, СПАСИЛА ГА ПРОЛАЗНИЦА :: Semberija INFO ::

 

ЧОПОР ПАСА ЛУТАЛИЦА ИЗУЈЕДАО ДЈЕЧАКА, СПАСИЛА ГА ПРОЛАЗНИЦА


- Чопор паса луталица напао је 11-годишњег дјечака у Првомајској улици у Санском Мосту док се враћао из школе, а малишан је том приликом задобио озбиљне повреде због којих је збринут најприје на хирургији, а потом на педијатријском одјелу Опће болнице у Санском Мосту.

Како нас је информисао Мирза Сеферовић, дјечаков отац, повреде би било много веће да се на лицу мјеста није задесила случајна пролазница, која је некако успјела одбранити малишана којег су пси оборили на улицу.

"Наглашавам да ћу покренути правну борбу и тужити кога треба да се тужи како би се овоме једном стало у крај. Постоје информације да је оваквих случајева много више, али не излазе у јавност јер је људе страх од реакције. Желим да се заштите грађани, а посебно дјеца и да се већ једном стане у крај овоме проблему", истакао је Сеферовић.

Иначе, на улицама Санског Моста у овим хладним данима примјетан је велики број паса луталица, а грађани се све чешће жале на њихову агресивност. Већ дуги низ година не постоји адекватно рјешење за овај комунални проблем, а сва досадашња су била краткоторочна и недовољно ефикасна.

У Јавном комуналном предузећу "Сана" кажу како псе с улица свакодневно уклањају, али да нема одговарајуће локације гдје би се они могли смјестити.

Технички директор овог предузећа, Фарук Алагић, истиче како је њихов задатак да их измјесте из градског подручја, а то чине тако што их одвозе и остављају на локалитету градске депоније, али се потом највећи број њих поново враћа на градске улице.

"Према правилима, ми бисмо псе требали предавати Ветеринарској станици, како би се обавила њихова стерилизација, али то у последње вријеме не фукционише јер нико не плаћа те активности. У међувремену, њихов број се непрестано повећава, због природне репродукције, али и због тога што се пси довозе из других опћина и ту остављају", казао је Алагић.

Иначе, у овоме граду постоје два азила за напуштене животиње, али су оба у приватном власништву. Тамо су нам рекли како су њихови капацитети у потпуности попуњени и да нису у могућности да примају нове животиње, те истичу како с локалним властима немају никакав споразум о збрињавању напуштених паса.

У прошлости се проблем с псима луталицама у Санском Мосту рјешавао ангажирањем чланова ловачког друштва и њиховим одстријелом, али је таква пракса забрањена прије више година када је Босна и Херцеговина усвојила Закон о заштити и добробити животиња.

У надлежним опћинским службама признају како би једино ефикасно рјешење за овај проблем била изградња јавног склоништа за напуштене животиње, али да се ради о изнимно скупом пројекту који превазилази капацитете ове локалне заједнице.
 
(Независне)