ТУРИЗАМ У РС СЕ ОПОРАВЉА, АЛИ ЈОШ НИЈЕ НА НИВОУ КАО ПРИЈЕ КОРОНЕ :: Semberija INFO ::

 

ТУРИЗАМ У РС СЕ ОПОРАВЉА, АЛИ ЈОШ НИЈЕ НА НИВОУ КАО ПРИЈЕ КОРОНЕ


БАЊАЛУКА - Туризам у Републици Српској, који је снажно погођен вирусом корона, полако се опоравља, али број посјета и ноћења домаћих и страних туриста још није на нивоу као прије пандемије.

Према подацима Завода за статистику РС, у првих 10 мјесеци ове године остварена су 246.244 доласка туриста у Републику Српску, што је за 49,3 одсто више у односу на исти период прошле године.

"Остварено је 640.469 ноћења, што је у односу на првих десет мјесеци 2020. више за 35,1 одсто. Прошле године било је 164.985 долазака туриста те 474.071 ноћење", подаци су Завода за статистику РС.

Ако се погледа број за период прије пандемије и првих десет мјесеци 2019. године, може се видјети да је тада забиљежено 341.887 долазака туриста те 830.177 ноћења.

Из Завода за статистику РС истакли су да су у укупном броју долазака током првих десет мјесеци домаћи туристи остварили 147.238, а страни туристи 99.006 долазака.

"Када је ријеч о структури ноћења у овој години, домаћи туристи су остварили 417.177 ноћења, а страни туристи 223.292", наводи се у овим подацима.

Додаје се да су у првих 10 мјесеци ове године највише ноћења остварили туристи из Србије, и то 102.273.

"Затим слиједе туристи из Хрватске са 32.122 ноћења, потом из Словеније са 14.610, Црне Горе са 10.337, Њемачке са 8.834, те Аустрије са 6.077 ноћења", подаци су Завода за статистику РС.

Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације Републике Српске, рекао је за "Независне" да се биљежи континуиран раст по броју туристичких кретања у односу на исти период прошле године.

"Овоме је значајно допринијела подршка туристичке привреде у виду туристичких ваучера који су се могли користити у првој половини ове године. Домаћи и страни туристи ове године боравили на најатрактивнијим дестинацијама у Српској, посебно у љетњем периоду. Требиње је доживјело експанзију, а ту су и Вишеград, Бањалука, национални паркови и многе друге дестинације", истакао је Лончаревић.

Према његовим ријечима, ако узмемо у обзир отварање зимске сезоне и посјећеност, може се очекивати веома добра сезона.

"Јахорина је већ прекривена снијегом, отворена је сезона скијања, а капацитети су већ попуњени. Ту имамо и Козару, која има многе нове активности ове сезоне. Ово значи да ће се број ових туриста додатно повећавати", рекао је Лончаревић.

Додао је да је битно да је епидемиолошка ситуација знатно повољнија у односу на претходну годину, што даје вјетар у леђа да се може рачунати на повећан број туристичких кретања у наредном периоду.

"Радимо план и програм за наредну годину као да неће бити пандемије те су поново најављени и ваучери, што је веома важно. Иду нам и новогодишњи празници и мислим да ће нам и то добро проћи те да ћемо имати доста туриста. Многе локалне заједнице направиле су програме за празнике тако да се све полако враћа у нормалу и стање као прије пандемије", закључио је Лончаревић.
 
(Независне)