ПОРЕСКА УПРАВА РС ПУСТИЛА У ФУНКЦИЈУ "ЕЛЕКТРОНСКО САНДУЧЕ" :: Semberija INFO ::

 

ПОРЕСКА УПРАВА РС ПУСТИЛА У ФУНКЦИЈУ "ЕЛЕКТРОНСКО САНДУЧЕ"


Пореска управа Републике Српске саопштила је да је пустила у функцију нову електронску услугу пореским обвезницима "Електронско сандуче".
 
У саопштењу се додаје да је овиме ова институција стала у ред са најмодернијим пореским администрацијама, као једина у БиХ која је омогућила овакав вид комуникације са пореским обвезницима.
 
"'Е-сандуче' је електронска услуга која омогућава удаљену, двосмјерну комуникацију и размјену докумената између пореских обвезника и Пореске управе РС, без потребе доласка на шалтере, што је својеврсни пионирски подухват Пореске управе РС, њеног руководства и запослених, односно што практично представља нови ниво пословања", наведено је у саопштењу.
 
"Е-сандуче" је тако конципирано да се документ може послати према обвезнику или од обвезника према Пореској управи РС, односно пореским обвезницима ће у њихово "Е-сандуче" стизати порески документи, које ће моћи једноставно преузимати, прегледати или слати у Пореску управу.
 
Електронска услуга "Е-сандуче" састоји се од два одвојена функционална дијела и то пријемног сандучета чија је функција пријем поште од Пореске управе и отпремног сандучета, путем којег се врши достављање поднесака Пореској управи.
 
Пријем поште од Пореске управе путем пријемног сандучета подразумијева пријем увјерења, обавјештења о преплати, рјешења и других пореских аката у  форми електронских докумената за које је технички омогућено достављање путем "Е сандучета". 
 
Подношење захтјева Пореској управи путем отпремног сандучета подразумијева достављање захтјева, жалби и других поднесака у електронској форми потписаних електронским цертификатом издатим од стране ПУРС или квалификованим електронским цертификатом
 
Коришћење електронске услуге "Е-сандуче" омогућено је посредством интернет странице Пореске управе РС, рубрика "Е-услуге".
 
За коришћење електронске услуге у дијелу пријем докумената у електронском облику од Пореске управе РС потребно је да порески обвезник закључи уговор о коришћењу електронске услуге пријема пореских аката путем "Е-сандучета", док је коришћење електронске услуге за подношења захтјева, жалби и других поднесака у електронском облику путем  отпремног сандучета омогућено свим пореским обвезницима који су регистровани корисници електронских услуга што практично значи да је обвезнику пријавом на електронске услуге омогућен приступ отпремном сандучету.
 
Обвезници који нису корисници електронских услуга и који немају електронски  потпис за коришћење функционалности отпремног сандучета потребно је да се региструју као корисници електронских услуга и да посједују цертификат за електронски потпис.
 
Увођење ове нове електронске услуге је наставак активности Пореске управе Републике Српске на модернизацији пословања са само једним циљем, да се што је могуће више олакша, поједностави и појефтини пореским обвезницима извршавање њихових пореских обавеза.
 

​Независне
новине