ВАНРЕДНО СТАЊЕ, РАСТЕ БРОЈ МРТВИХ У САД :: Semberija INFO ::

 

ВАНРЕДНО СТАЊЕ, РАСТЕ БРОЈ МРТВИХ У САД


Амерички предсједник Џозеф Бајден прогласио је ванредно стање за Кентаки након што је у тој савезној држави од посљедица торнада, како страхује њен гувернер Енди Бешир, погинуло више од 100 особа.

Бајден је у суботу наложио да се федерални ресурси усмјере на локације с највећим потребама, а раније је разговарао са гувернерима пет држава погођених олујама, Арканзаса, Илиноиса, Кентакија, Мисурија и Тенесија, како би изразио саучешће и потврдио посвећеност брзој испоруци помоћи, саопштила Бијела кућа, преноси Ројтерс.
На друштвеним мрежама се појавио и снимак доласка торнада.

У разорним олујама које су захватиле амерички средњи запад и југоисток, а које је Бајден назвао "незамисливом трагедијом", има више мртвих и причињена је велика материјална штета.

Оштећени су фабрика свијећа и ватрогасна станица у Кентакију, складиште Амазона у држави Илиноис, гдје су најмање два радника погинула, старачки дом у Мисурију и многи други објекти и куће, наводи Ројтерс.

Центар за предвиђање олуја Националне метеоролошке службе објавио је да је запримио 36 дојава о торнадима у Кентакију, Илиноису, Тенесију, Мисурију, Арканзасу и Мисисипију.

Готово 99.000 људи у Кентакију и више од 70.000 у Тенесију је без струје од суботе послијеподне, према мрежној страници ПоwерОутаге.УС.