ХРВАТСКА ЋЕ ОД 1. ЈАНУАРА 2023. ПРЕЋИ НА ЕВРО :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКА ЋЕ ОД 1. ЈАНУАРА 2023. ПРЕЋИ НА ЕВРО


Потпредсједник Владе Хрватске и министар финансија Здравко Марић објавио је да је закон о евру у фази израде те да би Хрватска требала прећи на евро 1. јануара 2023. године.

Маринћ је рекао да је Влада Хрватске одредила тај датум као дан када би Хрватска требало да буде спремна за улазак у еврозону.

Доношење закона о евру, који је потребан за увођење ове валуте, би требало да буде усвојен у априлу сљедеће године, а осим тог закона биће потребно промијенити још 46 законских и више од 70 подзаконских аката.

Марић је о овоме говорио на конференцији "Хрватска као дио еврозоне", која се одржава у Ровињу у организацији Вечерњег листа и Истарске жупаније.

Он наводи да је потребно повући и готово милијарду и сто милиона комада кованица куна и 500 милиона новчаница куна те обавити преснабдијевање банака, поште, Фине и предузетника новчаницама и кованицама евра.

- Предстоји велико прилагођавање у финансијском сектору, те све заједно има заједнички назив, а то су информисање и заштита потрошача као интегрални принцип цијелог процеса који водимо - рекао је он.

Првог јануара 2023. преко ноћи пребацујемо се на евро и још двије недјеље ће трајати дуални оптицај, грађани ће моћи да плаћају у кунама, а након тога само у еvрима. Раздобље дуалног исказивања цијена трајаће минимално годину дана, истакао је министар Марић.

(tportal.hr)