ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС О ВРАЋАЊУ НАДЛЕЖНОСТИ, БЕЗ ПОДРШКЕ ОПОЗИЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС О ВРАЋАЊУ НАДЛЕЖНОСТИ, БЕЗ ПОДРШКЕ ОПОЗИЦИЈЕ


Foto: RTRS
- Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ почела је данас у Бањалуци.

Вишковић : Срби траже да буду уважени у БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да Српска има право да се бори за враћање својих надлежности пренесених на ниво БиХ, те да Срби траже да буду уважени као конститутивни народ.

"Нико не може рећи да немамо право да тражимо да се поштује Устав и Дејтон. Тражимо и да будемо уважени као конститутивни народ. А Бошњаци, као најбројнији, имају највећу одговорност за ситуацију у БиХ, као што је имају Срби у Српској", рекао је Вишковић реплицирајући Едину Рамићу из Посланичке групе "Заједно за БиХ".

Он је упитао зашто је проблем када Република Српска тражи да се Дејтон поштује, а није проблем када се он с друге стране крши.

"Како ћемо тако доћи до живота у овој земљи? Мора се сјести и разговарати без унапријед пројектованих рјешења", рекао је Вишковић током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности Српске пренесених на ниво БиХ.

Он је рекао да Срби у БиХ имају легитимно право да кажу да не вјерују Уставном суду БиХ у коме сједе странци, међу којима је и један албански судија.

"Такође , високи представник није добио подршку Савјета безбједности УН. Он нама не може да буде ауторитет и да нам уређује живот у БиХ. Нећемо то дозволити јер Шмит нема легитимитет", нагласио је Вишковић.

Он је упозорио на тежак живот Срба у Федерацији БиХ, који неријетко немају струју.

"А о послу и правима не треба ни причати", рекао је Вишковић и додао да је незадовољан и хрватски народ.

Чавић : Српска се бори за своја права стечена Дејтонским споразумом

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да се Република Српска у Народној скупштини бори за своја права стечена Дејтонским споразумом, те да за то има правне аргументе.

Чавић је указао да међународни фактор на овим просторима, укључујући неизабраног високог представника, Уставни суд БиХ и слично, ради за бошњачку страну.

"Ако не спријечимо праксу наметања закона, немамо шансу да опстанемо као ентитет и конститутивни народ у БиХ", упозорио је Чавић у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске посвећеној враћању надлежности Српске пренесених на ниво БиХ.

Предсједник СПС-а Горан Селак рекао је да је очување Српске приоритет над приоритетима, а враћање надлежности питање од највишег виталног интереса.

"За то нам требају економски јака Српска, међународни савезници, јака Србија и други предуслови", нагласио је Селак.

Стевандић : Власт и опозиција требају сјести да се договоре

Ненад Стевандић, предсједник УС, је рекао да је потребно очувати српско јединство у теми враћања надлежности. Он је истакао да се власт и опозиција слажу и у анализи око преношења надлежности и око супротстављања отимању имовине РС.

Он је предложио да се закаже пауза и да се власт и опозиција договоре око активности које треба предузети сада, и активности које би биле остављене за касније.

Нешић : ДНС не жели санкције, изолацију и конфронтацију са цијелим свијетом

ДНС жели трајна и одржива рјешења а не поигравање крупним националним питањима, рекао је Ненад Нешић, предсједник ДНС-а. Он је рекао да не жели санкције, изолацију и конфронтацију са цијелим свијетом, већ да враћање надлежности мора бити осмишљено.

Нешић је утврдио да ће Уставни суд БиХ, како је најавио Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, поништити ове законе, и да ће то послужити за изборну кампању и СНСД и СДА.

"Очекујем да нас данас увјерите да гријешимо у овим процјенама. Очекујем да нам кажете хоће ли грађани моћи игдје путовати с пасошима које ћемо издавати или ћемо имати један за по кући а један за вани. Увјерите нас да имате подршку гараната Дејтона, не треба нам авантуризам", рекао је Нешић.

Шаровић : Одлуке владајуће већине могу довести до рата

Циљ који је већина у РС преузела на себе о враћању надлежности је опасан пут који може довести до рата и СДС томе не може дати подршку, рекао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Он је рекао да је легитимно тражити враћање надлежности, али да је питање да ли је РС снажна и способна и да ли има пријатеље у свијету да ове циљеве може остварити.

"Као странка спремни смо да подржимо сваки разуман приједлог, али он мора да иде кроз дијалог и договор око најкрупнијих питања. Једностране одлуке не, јер то је опасност за РС. Не за одлуке које могу угрозити мир и безбједност, без обзира колико пута ви кажете да неће бити угрожен мир", рекао је Шаровић.

Он је рекао да мисли да је ово лош и погубан пут, а да је одговорност носилаца власти да каже народу у шта га води.

Рекао је да он није дизао руке за одузимање надлежности а да би они који су то радили требали да се извину и признају да су погријешили.

Бореновић : Намјера владајуће већине је неискрена и опасна

Намјера владајуће већине у РС да врате надлежности представља опасан блеф, рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, и најавио да његова странка неће подржати приједлоге који се налазе на сједници Народне скупштине.

Он је рекао да су изјаве које су представници Предлагача изнијели контрадикторне и да нису с искреним намјерама.

"Да сте имали искрену и праву намјеру да ово радите онда сте то требали радити у јануару 2019. године послије избора да искористите читав мандат да овако озбиљну ствар изнесете до краја. Зато мислим да је ово крајње неискрено и опасно", рекао је Бореновић.

Ђокић : Повјерење изгубљено доношењем одлука против воље Срба

Предједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је морао доћи тренутак да се у Народној скупшини Републике Српске отвори тема враћања надлежности, истичући је разлог за то изгубљено повјерење због једностраних одлука у БиХ противних вољи српског народа.

Он је рекао да непрестано траје неповјерење између три народа у БиХ, додајући да посљедњих шест година у Федерацији БиХ постоји и озбиљно неповјерење између Бошњака и Хрвата.

"То се данас не преставља као проблем БиХ и више се говори зашто је овакав став Републике Српске који се стално проблематизује и покушава претворити у њену намјеру да продубљује кризу у БиХ", рекао је Ђокић обраћајући се у Народној скупштини Републике Српске.

Он је истакао да су данашњи односи у БиХ проузроковани наметањем одлука и отимањем надлежности Републици Српској.

"Наравно да се све треба рјешавати кроз институције, али претпоставка да би се неко вратио у институције и разговарао мора имати претходну палету питања о којима се мора разговарати и постићи одређена врста договора", каже Ђокић.

Он је навео да, уколико се жели трајна стабилност на Балкану, за то кључан дијалог Бошњака и Срба.

"Не видим разлог зашто у Сарајеву оклијевају да то прихвате. Овдје се не жели ући у дијалог зато што нема аргумената. Аргументи су на нашој страни када је ријеч о кризи у БиХ. Ако се жели трајна стабилност, онда се на бази аргумената треба разговарати", нагласио је Ђокић.

Ђокић је рекао да нико не жели више видјети догађаје из периода од 1991. до 1995. године и истакао да сматра да се то више ни не може десити.

"Они који позивају на рат су несрећа за овај простор", каже Ђокић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да нема замјерке на дневни ред данашње поседне сједнице Народне скупштине Републике Српске, додајући да десетине закона које је наметнуо високи представник у БиХ нису били ствар договора ентитета него самовоље једног човјека.

Он је рекао да заступа став да сви треба да се боре за потпуну демилитаризацију БиХ.

"Јер нам је доста ратова и оружја и треба нам вијек мира. Надлежности јесу отимане на неустван начин и свако од нас жели да оне буду враћене. Тачка разлаза није у циљу него у путу. ДНС жели трајна и одржива рјешења. Не желимо поигравање будућношћу Републике Српске", изјавио је Нешић, обраћајући се у Народној скупштини Републике Српске.

Жунић : Запад као покровитељ бошњачких елита руши Дејтон

Међународна заједница, која је најчешће дефинисана као Запад, покровитељ је бошњачких политичких елита и кориштењем бонских овлаштења одузимали су надлежности Републици Српској, рекао је Игор Жунић, шеф Клуба СНСД-а, који је у име предлагача представио начин преношења надлежности Народној скупштини РС током обједињене расправе о враћању надлежности.

Он је рекао да формирање Савјета за провођење мира представља кршење људских права, чиме је, како је истакао, направљен преседан у међународном праву.

Жунић је током расправе прочитао називе 140 закона који су пренесени, а који се, како је нагласио, не могу наћи у Уставу БиХ, који је успостављен Дејтонским споразумом.

"Представници РС су понекад искрено вјеровали да ће се некад почети примјењивати демократски принципи. План је да РС једног дана остане празна љуштура која неће имати никакве садржине", рекао је Жунић.

Жунић је рекао да РС није против БиХ, већ да у оваквој БиХ нема простор за развој и за живот. Нагласио је да ниједан високи представник не може бити изнад устава, и позвао је да се БиХ ријеши протектората.

Видовић : РС има уставно право да врати надлежности оз области индиректих пореза

Споразуми ентитета о преносу надлежности не могу се представити као амандмани на Устав БиХ, што је потврдио и Уставни суд БиХ, рекла је Зора Видовић, министрица финансија РС, образлажући информацију о преносу надлежности из области индиректних пореза на ниво БиХ.

Она је појаснила да у споразуму који су ентитети закључили да успоставе Управу за индиректно опорезивање БиХ ништа не упућује да су трајно пренсене надлежности.

"Споразуми су политички договори, а не уставне измјене, према томе сваки ентитет може да се повуче из сваког споразума, па и споразума о УИО", рекла је Видовићева.

Она је закључила да то даје за право РС да у складу с Уставом БиХ изради законе и документе о враћању ове надлежности на ниво РС.

Касиповић : Реформом правосуђа успостављене институције којих нема у Уставу БиХ

Преношење надлежности из области правосуђа нису довеле до повећања повјерења у БиХ, а показала су се и као лоша рјешења која су у појединим случајевима кршила људска права, рекао је Антон Касиповић, министар правде РС, на расправи у НС РС о преношењу надлежности.

Он је указао на неке примјере, попут ретроактивне примјене кривичних закона, а указао је и на одлуку Уставног суда БиХ из 2001. године о оцјени уставности постојања Суда БиХ, у којем је Уставни суд закључио да није могуће успоставити овакав орган.

Касиповић је указао и на мишљење једног од чланова Уставног суда БиХ да није могуће да постоји Суд БиХ ако га нема у Уставу.

"Увјерен сам да ће ова НС РС препознати важност ових питања и вјерујем и сигуран сам да јој престоје тешке одлуке", рекао је он и додао да је на народним посланицима да донесу одлуке за које сматрају да су најбоље, а да ће обавеза Владе бити да их проведе.

Посланици ће разматрати информацију о преношењу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, информацију о преношењу надлежности у области индиректног опорезивања, информацију о правосудним институцијама БиХ, информацију о преношењу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у области одбране и безбједности и Декларацију о уставним принципима.

Сједници присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, чије обраћање посланицима ће трајати до 60 минута, предсједник Републике Спрске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ и лидери парламентарних политичких странака чије обраћање би посланицима требало да траје до 10 минута.

Посланици ће обједињено расправљати о тачкама усвојеног дневног реда.

Народна скупштина ће радити док се не апсолвирају тачке дневног реда и гласа се о њима.

(Независне)