СЗО: Омикрон представља веома висок глобални ризик :: Semberija INFO ::

 

СЗО: Омикрон представља веома висок глобални ризик


ЖЕНЕВА - Омикрон сој ће се вјероватно проширити на међународном нивоу, представљајући "веома висок" глобални ризик тамо гдје би пораст случајева ковида-19 могао да има "тешке посљедице" у неким областима, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

Та Агенција Уједињених нација је у техничком савјету за 194 државе чланице, апеловала на њих да убрзају вакцинацију високоприоритетних група, преноси агенција Ројтерс.

"Омикрон има шиљасте мутације чији је број без председана, од којих су неке забрињавајуће због њиховог потенцијалног утицаја на путању пандемије", саопштила је СЗО.

"Укупан глобални ризик везан за омикрон, нову варијанту од забринутости, оцијењује се као веома висок", додаје СЗО.

До данас није пријављен ниједан смртни случај повезан са омикроном, а неопходна су даља истраживања како би се процијенио потенцијал тог соја да избјегне заштиту имунитета која је посљедица вакцина и претходних инфекција, наводи се у саопстењу.

"Све већи број случајева може поставити огромне захтјеве пред системе здравствене заштите и може довести до повећања морбидитета и морталитета", упозоравају из СЗО.

Ова варијанта је први пут пријављена СЗО 24. новембра из Јужне Африке, гдје су инфекције нагло порасле.

Отада се проширила свијетом, а нови случајеви су пронађени у Холандији, Данској и Аустралији, док све више земаља уводи ограничења путовања како би покушале да се заштите.

СЗО је у најновијим смјерницама поновила да би државе требало да користе "приступ заснован на ризику како би благовремено прилагодиле мјере у области међународних путовања”, додајући да ће даљи савјети услиједити.

"Присуство вишеструких мутација шиљастог протеина у домену који се везује за рецептор сугерише да омикрон може имати високу вјероватноћу од бјекства имунитету и од заштите засноване на антитијелима”, каже се у мишљењу СЗО, и наводи да се више података очекује у наредним недјељама.

Саопштено је и да код људи који су прошли комплетан процес вакцинације против ковида и даље постоји ризик од заражавања новим сојем корона вируса, али у малом и предвидљивом проценту.

"Очекују се и случајеви и инфекције код вакцинисаних особа, иако у малом и предвидљивом обиму, у односу на вриједности ефикасности вакцине”, поручује СЗО, а преноси руска агенција ТАС С.


Танјуг / Независне