Рудари прекидају протесте: Нема наставка производње угља у ФБиХ док се не испуне захтјеви :: Semberija INFO ::

 

Рудари прекидају протесте: Нема наставка производње угља у ФБиХ док се не испуне захтјеви


Фото - Кликс

САРАЈЕВО - Рудари који два дана протестују испред Владе ФБиХ донијели су одлуку о прекиду протеста испред зграде Владе ФБиХ иако њихови захтјеви нису испуњени. Они се враћају кућама, али је истакнуто да неће наставити производњу угља до даљњег.

Предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић обратио се рударима и рекао да су чекали одговоре из Владе ФБиХ до 15 сати по питању свих захтјева рудара који су поставили 18. новембра, преноси портал Кликс.

– До 15 сати нисмо добили достојан одговор и наши захтјеви нису испуњени. Ми више не чекамо, враћамо се у руднике угља ФБиХ. Имамо активан раднички непослух који Синдикат радника рудника БиХ подржава. Нема производње угља у рудницима Федерације БиХ. Нећемо почети с производњом док се не усагласимо са свим нашим захтјевима – рекао је Хусић.

Радници су поздравили његов говор и одлуку Синдиката радника рудника у Федерацији БиХ након чега се очекује да се аутобусима врате својим кућама.

Иако су јуче из Владе ФБиХ два пута добили позив за разговор, рудари су одбили да преговарају о својим захтјевима поручивши да желе потпуно испуњење онога што траже и да не желе ништа испод тога.

Због новонастале ситуације Термоелектрана у Тузли већ два дана нема испоруку угља, због чега је угрожено нормално функционирање, уз пријетњу обуставе производње електричне енергије. Како је потврђено за Кликс, рјешење за БиХ је у куповини електричне енергије на тржишту по знатно вишој цијени.

Рудари седам рудника у саставу концерна Електропривреде БиХ већ два дана се налазе у радничком непослуху, обуставивши производњу у свим производним погонима.


​Глас Српске