Основни суд у Бијељини: Дан отворених врата за представнике медија :: Semberija INFO ::

 

Основни суд у Бијељини: Дан отворених врата за представнике медија


У оквиру пројекта унапређења ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ, који Високи судски тужилачки савјет БиХ  реализује у сарадњи са Шведском судском администрацијом, У Основном суду у Бијељини данас је организован „Дан отворених врата за представнике медија“.



Упознавши новинаре са радом другог по величини суда у Републици Српској, предсједник суда Аид Ханушић изјавио је да Основни суд у Бијељини покрива територију Бијељине, Угљевика и Лопара са 140.000 становника, те да тренутно у суду, који запошљава укупно 103 радника, ради двадесет и троје судија, од чега су половина судија жене, што говори и о родној равноправности запослених у овом суду.

„Први пут смо конференцију за медије организовали у 2016. години и тада смо схватили значај медија у стварању објективне слике, када је у питању представљање рада суда у јавности. Када су у питању резултати рада суда у овој години, морам напоменути да је у 2016. години норма суда била испуњена са 88 одсто, док смо у 2021. години, до средине новембра, остварили норму од 111 одсто и до краја године ћемо тај проценат повећати још за пет до шест одсто“, истакао је Аид Ханушић. 



Што се тиче брзине рјешавања судских спорова, Ханушић је подсјетио да спорови у области кривичног поступка у овој години трају у просјеку 84 дана, прекршајни поступци трају 98 дана,  парнични поступак у просјеку траје 173 дана, ванпарнични 114 дана, док најдуже траје извршни поступак - 236 дана, што подразумијева проналажење имовине  дужника коју треба продати да би се намирила одређена штета. 

„Високи судски тужилачки савјет БиХ нам је поставио одређене стандарде, тако да судија мора ријешити 70 одсто старих предмета да би могао узети у рад нови предмет. Што се тиче обима рада нашег суда, ми смо у овом тренутку ријешили 87 одсто старих предмета. На почетку године имали смо 2.973 стара предмета, а тренутно имамо у раду 383 таква предмета.  Вјерујем да ћемо до краја године ријешити око 94 одсто старих предмета. На почетку ове године добили смо 14.396 нових предмета, а до сада смо ријешили 14.696 таквих предмета и 10.280 комуналних предмета, што значи да смо укупно до сада ријешили 24.976  предмета. Ријешили смо и око 300 „тешких“ предмета више него што смо их примили. У прошлој години корона је оставила траг, када је у питању рад суда, али, вјерујем да ћемо у овој години постићи пуно бољи резултат“, нагласио је Аид Ханушић.



Судије Жељка Вакичић и Синиша Лазаревић најавили су „Седмицу судске нагодбе“ која ће трајати од 22. новембра до трећег децембра.



Циљ организовања „Седмице судске нагодбе“ јесте рјешавање што већег броја предмета из грађанско – правне области мирним путем, у скраћеном поступку, који је економичнији и бржи за странке, напоменула је судија Жељка Вакичић, нагласивши да је у 2019. години склопљено 160 судских нагодби, у 2020. години 118, док је у текућој години већ до сада склопљено 170 судских нагодби, с тим што ће до краја године ова бројка бити вјероватно нешто већа, истакнуто је на „Данима отворених врата“ у бијељинском Основном суду.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић