Амбасада Русије потврдила привођење руских држављана на Косову и Метохији :: Semberija INFO ::

 

Амбасада Русије потврдила привођење руских држављана на Косову и Метохији


БЕОГРАД - Амбасада Русије у Србији потврдила је да је на Косову и Метохији приведено четворо држављана Русије и истакла да предузима све како би се та ситуација ријешила што прије.

У саопштењу Амбасаде наводи се да је јуче у сјеверном дијелу Аутономне покрајине Косово и Метохија мјешовита патрола Кфора и локалне полиције зауставила возило са српским регистарским таблицама у којем су се налазила четири држављанина Русије.

“Пошто нису имали пасоше, били су одведени у полицијску станицу јужног дијела Косовске Митровице, гдје је локално тужилаштво донијело одлуку о привођењу на 48 сати да би се установио идентитет и околности боравка у покрајини”, додаје се у саопштењу.

У Косовску Митровицу одмах се упутио сарадник Канцеларије Амбасаде Русије у Србији у Приштини, којем је обезбијеђен приступ сународницима.

“Сходно њиховим ријечима, ушли су на Косово изнајмљеним возилом на путу до Новог Пазара, гдје су ишли да обиђу туристичке атракције, и то случајно, у складу са упутствима навигационог уређаја. Административна линија између покрајине Косово и Метохија и централне Србије на мјесту преласка на локалном путу није била ни под чијом контролом”, наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде истичу да је руским држављанима обезбијеђена храна, услуге адвоката, за случај ако то буде потребно, медицинска помоћ.

Данас је у суду у Лепосавићу против њих покренут поступак по убрзаној процедури, а одлука се очекује у најкраћем року, додали су из Амбасаде Русије.

“Путем Канцеларије Амбасаде Русије у Србији у Приштини настављамо да предузимамо свестране напоре да би се ситуација ријешила што прије”, наводи се у саопштењу.


​Танјуг / Глас Српске