МИРОВАЊЕ ЦИЈЕНА НА ПУМПАМА У СРПСКОЈ НАДА ЗА ПОТРОШАЧЕ :: Semberija INFO ::

 

МИРОВАЊЕ ЦИЈЕНА НА ПУМПАМА У СРПСКОЈ НАДА ЗА ПОТРОШАЧЕ


- Цијена горива на пумпама у Српској у наредних десет дана неће расти, кажу стручњаци из ове области, док се из удружења за заштиту потрошача надају да би то могло коначно зауставити раст основних животних намирница.

Наиме, Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, казао је да је тренутна ситуација у Српској с цијенама дизела и бензина стабилна те да није било промјена у цијенама у задњих неколико дана.

"Очекује се стабилан период од седам до 10 дана, те ће се овај ниво цијена задржати у цијелој Републици Српској", казао је Тришић.

Како је рекао, у овом моменту имамо стагнацију берзанских котација, цијена барела се на дневном нивоу креће од 81 до 83 долара, што показује да је заустављен раст, те како каже вјероватно у ишчекивању глобалног договора земаља највећих произвођача о дневним производњама.

"Поред тога, јако велики утицај на берзу имају дешавања у потрошњи осталих видова енергије, првенствено електричне енергије и гаса, тако да многе земље имају дефицит и принуђене су на увоз, а друге стране поново враћају постројења на угаљ, како би задовољили потребе, а познато је да је то у многим земљама забрањена технологија или се плаћају накнаде на CO2,  што аутоматски поскупљује енергију", казао је Тришић.

Како је рекао, Република Српска је ипак мало тржиште да би могло било шта да се уради, али неким малим механизмима може привремено да се реагује и да амортизују нагле скокове цијена.

"Свакако треба напоменути да дистрибутери нафтних деривата подржавају напоре Владе РС који ће онемогућити неконтролисани раст цијена деривата на нашем тржишту, а то је ограничење марже која је на снази од априла ове године, као и друге активности као што је пројекат 'Отворени Балкан'", појашњава Тришић.

Додао је да се цијене на бензинским пумпама у Републици Српској крећу у просјеку за бензине од 2,34 до 2,39 КМ/литри, дизел од 2,32 до 2,39 КМ/литри те ТНГ (ауто-плин) од 1,45 до 1,59 КМ/литри.

Истиче да су цијене у РС ниже у односу на Федерацију БиХ у просјеку за пет до 10 фенинга, а од земаља у окружењу и до 40 фенинга.

Да ће стагнирање цијена горива на пумпама утицати, али и зауставити раст цијена основних животних намирница сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

"Уколико цијене горива не буду више расле, сигурно је да ће се зауставити раст основних животних намирница. Мање марже и ако се заустави поскупљење горива сигурно ће оставити цијене намирница на садашњем нивоу", казала је Марићева.

Саша Стевановић, економски аналитичар, истиче да се у наредном периоду очекује успоравање инфлације. Како каже, сигурно се у наредном периоду у медијима може очекивати много новинских наслова у вези с инфлацијом.
"То повећава инфлаторна очекивања код нас и наших грађана, док код доносилаца одлука уноси доста неизвјесности. Посљедњи подаци који указују да је инфлација око шест одсто у САД и око 4,1 одсто у Европи стварају медијски мејнстрим", истиче Стевановић.

Како је рекао, занемарују се подаци да је природни гас у посљедњој седмици на свјетским тржиштима доживио корекцију цијене од око девет одсто, да је дрво од почетка године јефтиније за 37 одсто, соја која се користи за сточну исхрану је јефтинија за 10 одсто.

"Једноставно , вријеме је такво да се праве сензационалистичке вијести. Страх се, изгледа, најлакше продаје. Главни економиста Европске централне банке је саопштио да се идуће године може очекивати смиривање раста инфлације. Инфлацију је тешко предвидјети, слично као и сваку кризу", сматра Стевановић.

Како је рекао, тржиште треба да буде на мјерама - шта ћемо уколико дође до веће инфлације.

"Економски системи РС могу да поднесу инфлацију између три до седам одсто. Наравно да морамо бринути о одржавању куповне моћи наших грађана, посебно угрожених категорија. Економија која не прави кохезију друштва нам не треба", истиче Стевановић.

Како је рекао, не треба заборавити да је Српска највећу инфлацију имала у периоду од 2006. до 2008. године , када се она кретала у распону од шест до седам одсто, али како каже исто тако то је период када је креиран и највећи реални економски раст.

Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске, казао је да је због високих цијена горива дошло до поскупљења превоза код одређених превозника.

"Већина превозника није извршила корекцију, али у мањиим мјестима ван Бањалуке дошло је до поскупљења управо зато што имају мањак путника, али и због високих цијена горива", каже Мијић.
 
(Независне)