ДЕПОНИЈА ЗАВАДИЛА ТРИ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ДЕПОНИЈА ЗАВАДИЛА ТРИ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ


- Одлука Општинског вијећа Босанска Крупа којом се на депонију Междре забрањује одлагање смећа из Цазина и Бужима ступила је јуче на снагу.

На овај начин комуналним предузећима из поменутих опћина онемогућено је да убудуће одлажу смеће на овом локалитету, иако су годинама користили заједничку депонију.

Спорна одлука, која је изазвала доста политичке буре и тензија међу локалним заједницама, донесена је прије два мјесеца с одложеним дејством, како би се у међувремену властима у Цазину и Бужиму дало времена да пронађу рјешење када се ради о одлагању смећа.

Начелник Босанске Крупе Армин Халитовић каже како је спорна одлука донесена без његове сагласности и пристанка те сматра да је исхитрена. Према његовим ријечима, депонију је недавно посјетио и федерални инспектор за заштиту околиша, који је рекао како локалне власти немају овлаштење да забране кориштење депоније.

"Опћинске власти не могу доносити овакве одлуке, јер оне нису валидне и у ингеренцији су Министарства за заштиту околиша Федерације БиХ. Мислим да је прво требало разговарати с нашим партнерима из Цазина и Бужима како би се пронашло најоптималније рјешење, овако се ствари ломе преко кољена, што није добро", сматра Халитовић.

Додаје како ће ипак поштовати одлуке Опћинског вијећа, али се плаши тужби и судских спорова, који се могу негативно окончати по њих.

Предсједавајући Опћинског вијећа у Босанској Крупи Ђемал Елезовић истиче како се њихове одлуке морају поштовати и да су донесене из крајње нужде.

Додаје како су грађани угрожени, јер Междре представља велику еколошку бомбу, која се налази у близини ријеке Уне на пропусном земљишту крашког састава, па штетне материје могу контаминирати подземне водотоке.

С друге стране, у Комуналном предузећу "Чистоћа" из Цазина кажу како ће се придржавати препоруке надлежног федералног инспектора те ће наставити довозити смеће на депонију Междре, с обзиром на то да је за њих још важећи уговор између три локалне заједнице закључен прије 15 година о заједничком кориштењу ове депоније.

(Независне)