НОВИ САД НАЈБОЉИ ЕВРОПСКИ ТРЕНД БРЕНД У КУЛТУРИ ЗА 2021. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

НОВИ САД НАЈБОЉИ ЕВРОПСКИ ТРЕНД БРЕНД У КУЛТУРИ ЗА 2021. ГОДИНУ


Град Нови Сад добитник је награде за најбољи европски тренд бренд у области културе за 2021. годину, у оквиру Награда за европске културне брендове, које су 16. пут додијељене у Дрездену, саопштила је данас Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Српска Атина, како називају главни град Војводине, на тај начин је постала први град у овом дијелу Европе који је понио ту награду, јер су до сада добитници били из Западне Европе – Париз, Минхен, Берлин, Осло и друге метрополе.

Захваљујући Новом Саду, Србија се тако нашла у друштву четири земље које су имале своје представнике међу лауреатима – Ниемачке, Француске, Италије, Норвешке.

У веома жестокој конкуренцији за најпрестижнију европску награду у области културе, нашло се 110 организација, институција и културних установа из Ниемачке, Аустрије, Швајцарске, Белгије, Бјелорусије, Француске, Израела, Литваније, Русије, Србије и Холандије.

Новосађани су сада носиоци европске награде коју је њихов град добио због нових брендова културе који су утемељени претходних година – манифестације „Дочека”, фестивала „Калеидоскопа културе” и мреже културних станица.

У оквиру пројекта и фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, наведени фестивали су се позиционирали у претходне четири године као брендови Новог Сада који су поставили нови приступ култури, повезивању различитих културних учесника и организацији и реализацији догађаја.

Директор Фондације Немања Миленковић сматра да је кључна одредница ове побједе – култура заједништва, јер ријетко која награда је заслуга читавог града.

„Новосађани су је добили јер су вјеровали, подржавали и заједнички радили на стварању толико новог, другачијег и квалитетнијег у области културе да је Европа то поново препознала. Још једна европска титула Новом Саду није једино мјерило успјеха, али је важна јер сваки велики сан пролази кроз сумње, од чега је најопасније подразумијевање”, исатакао је Миленковић.

Као легати који треба да остану граду и након године титуле Европске престонице културе, програмски лук „Дочек” претворио је најлуђу ноћ – дочек нове године од забаве до прославе која обухвата двије нове године, два рачунања времена, два писма и двије умјетности – визуелну и извођачку.

Мрежа културних станица очувала је културно и индустријско наслеђе града и ставила га у службу културе и умјетности, активирила просторе у околним мјестима и удаљеним дијеловима Новог Сада и установила нове праксе децентрализације културе које могу бити примјер и за друге градове.

Та културна мрежа за сада обухвата осам простора и једну покретну културну станицу – Караван.

„Дочек” и „Калеидоскоп културе” су два од осам програмских лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” за 2022. годину.

Управо ће у оквиру „Дочека” бити организовано свечано отварање Европске престонице културе 13. јануара 2022, односно представа „Зенитеум 20 :: 22”.

„Калеидоскоп културе” планиран је од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.