РОДИТЕЉИ ТОЛЕРИШУ КОНЗУМАЦИЈУ АЛКОХОЛА КОД ТИНЕЈЏЕРА :: Semberija INFO ::

 

РОДИТЕЉИ ТОЛЕРИШУ КОНЗУМАЦИЈУ АЛКОХОЛА КОД ТИНЕЈЏЕРА


Клуб лијечених алкохоличара града Бањалука током новембра и децембра организоваће низ психоедукативних радионица, као и групних и индивидуалних савјетовања за средњошколце и родитеље на тему болести зависности.

Како кажу из Клуба, акценат су ставили на интернет, коцку и алкохол, а радионице ће бити конципиране у два дијела. Радионице за родитеље водиће савјетнице породичне и брачне терапије Бранкица Јоветић и Маја Томагић, које имају дугогодишње искуство у раду са зависницима, док ће радионице за средњошколце водити старији студенти психологије или здравствене његе уз присуство терапеута психолога и терапеута личне и брачне терапије.

"Биће формиране двије групе. Једна је група родитеља која ће радионице имати четвртком од 17 до 18 часова, а дјеца тинејџерског узраста ће их имати понедјељком, највјероватније око 20 часова, и трајаће сат времена", каже Бранкица Јоветић, дипломирани социјални радник и један од вођа радионице.

Она истиче да ће се прво проћи кроз теме везане за сам период тинејџерства, како би се прво упознали са свим промјенама које се очекују у том периоду, као и кроз начине на које родитељи треба да поступају како би превенирали болести зависности. Такође, разговараће и о правилним видовима комуникације, као и о недоумицама попут дужине излазака, конзумације алкохола и слично.

"Разговараћемо о томе како родитељи да реагују када примијете понашања која нису у реду. Такође, саставили смо и брошуру за родитеље као кратак водич о свим темама кроз које ћемо проћи током радионица", каже Јоветићева за "Независне".

Она истиче да је врло важно говорити о темама болести зависности, јер су примијетили да дјеца имају доста дезинформација.

"Они мисле да не могу постати алкохоличари ако викендом конзумирају алкохол. И родитељи доста толеришу конзумацију алкохола код дјеце тинејџерског узраста и својим ставовима, попустљивошћу, али и својим понашањем доприносе да дјеца нормализују кориштење алкохола приликом свих догађаја", каже Јоветићева.
Она наводи да је битно пробудити свијест код људи колико конзумација алкохола у раном периоду може бити штетна по здравље, јер је утицај алкохола на систем младих особа много снажнији него код оних у неким познијим годинама.

Како кажу из Клуба, њихова идеја је да учесници радионица буду чланови породица, један родитељ и дјеца.
Када је ријеч о радионицама за средњошколце, оне ће бити конципиране на едукацији младих, али и на радионицама о асертивној комуникацији, као и о јачању самопоуздања, емоционалној писмености и слично.

"За водитеље радионица за тинејџере одабрали смо студенте старијих година, јер су узрастом ближи њима, а до сад нам је искуство показало да су на тај начин тинејџери више заинтересовани за радионице", каже Јоветићева.
Она истиче да ће се радионице одржавати у просторијама Клуба лијечених алкохоличара града Бањалука, а са првом радионицом почињу у четвртак

Контакти за заинтересоване учеснике

Информације о радионицама сви заинтересовани могу добити позивом на број 065/795-410 или путем кла.бањалука@yахоо.цом.
 
(Независне)