Предмет “Сејдић и Финци” поново у центру пажње: Стразбур пријети новом резолуцијом :: Semberija INFO ::

 

Предмет “Сејдић и Финци” поново у центру пажње: Стразбур пријети новом резолуцијом


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Неспровођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Сејдић и Финци против БиХ”, која захтијева измјене и допуне Изборног закона, биће данас главна тема о којој ће бити ријечи у Парламенту у Сарајеву, у који стижу и европски представници.

У оквиру радног дана, сат након састанка са званичником Савјета Европе, заказана је и нова сједница Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства, али су све прилике да неће бити одржана јер представници Српске сматрају да, због актуелне политичке ситуације, нису још стечени услови за њено одржавање.

Предсједавајућа групе Алма Чоло (СДА) за “Глас” каже да не зна да ли ће бити кворума за рад, наглашавајући да је важан и разговор са директором Одјељења за људска права Савјета Европе који долази због неизвршавања пресуде “Сејдић и Финци”, а која је изречена још 2009.

- Тај долазак ми је био и повод да закажем сједницу Интерресорне радне групе сат касније. Морамо видјети да ли ћемо радити. Комитет министара Савјета Европе констатовао је у септембру да БиХ није спровела пресуду и да се мора наставити рад групе, а он долази да види да ли и шта радимо. Комитет је заузео став да ће, ако ништа не урадимо до децембра, припремити неку привремену резолуцију за БиХ - истакла је Чоло која сматра да измјене Изборног закона не зависе само од СДА и ХДЗ-а, већ и од странака из Српске.

Предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је и члан Интерресорне радне групе, потврдила је за “Глас” да нису стечени услови за наставак рада радних тијела, али да вриједи чути шта имају рећи представници Савјета Европе. Сличан став дијели и члан групе Бранислав Бореновић. За “Глас” је истакао да остаје при закључцима Народне скупштине Републике Српске.

- Нећу учествовати у раду сједнице и очекујем да се питање наметнутог Инцковог закона што прије разријеши да би се вратили у нормалне оквире - поручио је Бореновић.

Глас Српске