ВИШКОВИЋ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: САНИРАТИ ПОСЉЕДИЦЕ ПОПЛАВА :: Semberija INFO ::

 

ВИШКОВИЋ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: САНИРАТИ ПОСЉЕДИЦЕ ПОПЛАВА


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се вечерас са руководством града и општина Источног Сарајева.

Састанку су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и директор ЈУ Воде Српске Мирослав Миловановић.

Премијер Српске најавио је подршку угроженима у поплавама које су погодиле овај дио Републике, рекавши да очекује да градска и општинске комисије изађу на терен и евидентирају штету.

- Имао сам потребу да дођем, сутра ћу обићи терен, прије свега, локалне заједнице које су претрпјеле највећу штету - рекао је Вишковић.

Он је рекао да ће због хитности ситуације вјероватно бити одржана телефонска сједница Владе, како би се Јавној установи Воде Српске издала наредба да изврши преговарачки поступак и изабере извођача који би санирао корито ријеке Жељезнице.

- Та ријека је највише поплавила домаћинстава, а пријетила је и неким другим домаћинствима - рекао је Вишковић и додао да ће Влада обезбиједити одређена финансијска средства.

Он је рекао да су припадници Цивилне заштите ставили све ресурсе на располагање.

- Ми ћемо хитно реаговати на заштити даље девастације и могућег даљег уништења приватних и пословних објеката - рекао је Вишковић и додао да људи који су евакуисани нису у могућности да се врате у своје домове, али је Влада спремна да финсира њихов алтернативни смјештај.

Он је навео да ће ујутро са надлежнима изаћи на терен да виде ситуацију на путном правцу од Сарајева према Трнову, те да ће бити издат налог да се по скраћеној процедури изврши санација критичних мјеста.


Вишковић је истакао да опасност још није прошла, те да се очекују обилне падавине од понедјељка, око 100 литара по метру квадратном, па би поново могло доћи до нових штета.

Позвао је све надлежне да се припреме да би се придуприједила штета, поручујући да Влада неће правити никакву разлику међу људима.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је Влади и премијеру на ангажману, наводећи да ће Градска управа учествовати у сношењу трошкова за заштитне насипе.

- Ова ситуација је свима нама опомена и морамо да размишљамо да у идућој години више средстава издвојимо за чишћење корита мањих ријека - рекао је Ћосић и поручио да је најважније то што није било људских жртава у овој елементарној непогоди која је погодила Сарајевско-романијску регију.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да је ова општина претрпјела штету какву не памти у посљедњих 100 година, наводећи да је јуче у мјесту Кијево евакуисано девет особа, те да водоснабдијевање још увијек није нормализовано.

- Штета код пољопривредних произвођача мјери се десетинама хиљада марака. Велика су оштећена на путевима, коритима ријека. О укупној штети тешко је говорити у овом моменту - рекао је Гаговић, додајући да су пред грађанима још двије тешке ноћи због најављених падавина.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић захвалио је премијеру Српске на посјети и најављеној помоћи.

- Пред нама је још једна ноћ која ће проћи у дежурству. Пред нама је понедјељак за који су најављене обилне падавине и припремамо се за то - рекао је Божовић, захваливши привредницима који су притекли у помоћ.

(РТРС)