ОПРЕЗ! МОГУЋНОСТ БУЈИЧНИХ ПОПЛАВА У СЛИВОВИМА РИЈЕКА ДРИНЕ И БОСНЕ :: Semberija INFO ::

 

ОПРЕЗ! МОГУЋНОСТ БУЈИЧНИХ ПОПЛАВА У СЛИВОВИМА РИЈЕКА ДРИНЕ И БОСНЕ


На основу најновијих резултата прогнозних модела, због обилних падавина на подручју Републике Српске у наредних 48 сати и даље постоји опасност појаве бујичних поплава, посебно у горњем и средњем дијелу слива ријеке Дрине.

​Очекује се и пораст водостаја саме ријеке Дрине. Неопходан је појачан опрез у сливу ријеке Дрине у циљу заштите грађана и имовине од поплаве.

Очекује се и већи пораст водостаја ријеке Босне са могућношћу достизања коте редовне одбране од поплава. С обзиром на тренутне ниске водостаје ријеке Босне и њених притока у доњим дијеловима слива, очекује се да ће корита моћи да прихвате надолазеће количине воде без изливања. Ипак, сугерише се додатни опрез и у сливу ријеке Босне.

У наредних 48 сати очекује се  и пораст водостаја ријека Уне и Сане без достизања коте припремног стања за одбрану од поплава на свим прогнозним локацијама, изузев хидролошке станице Костајница гдје постоји могућност достизања нивоа припремног стања али без даљег раста.

На ријеци Сави очекује се пораст водосатаја али без достизања коте припремног стања за одбрану од поплава ни на једној прогнозној локацији.

Пораст водостаја очекује се и на ријеци Врбас, без достизања коте припремног стања за одбрану од поплава ни на једној прогнозној локацији.

У протеклих 24 часа обилне кише изазвале су изливање појединих бујичних водотока у Републици Српској и клизишта, посебно на подручју сарајевско-романијске регије и Херцеговине.

Најтежа ситуација је на подручју општине Источна Илиџа гдје су ријека Жељезница и Касиндолска ријека излиле на више локација и изазвале одроне земљишта. Ријека Жељезница и њене притоке излиле су и на подручју општине Трново. На подручју општине Фоча, у мјесту Миљевина излила је ријека Бистрица, а на подручју општине Пале забиљежен је велики пораст водостаја Паљанске и Мокрањске Миљацке, Праче, Репашнице и осталих водотока.

С обзиром на најављени наставак падавина током наредних дана, потребан је опрез у свим дијеловима Републике Српске, посебно у подручјима у близини бујичних водотока.