САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ФОНДА ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ФОНДА ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


 
Лијек ,,диазепам'' поново доступан у апотекама 

 У апотекама које имају уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске већ од данас би требао бити доступан лијек ''диазепам, микроклизме'' од 5 и 10 мг, новог произвођача, а захваљујући спремности Фонда да прихвати нову цијену, осигураници овај лијек и даље неће морати доплаћивати.
 
Након сазнања да се овај лијек, којег користе углавном обољели од епилепсије, не може пронаћи у апотекама, ФЗО РС је покренуо иницијативу и постигао договор са јединим добављачем који је успио овај изузетно значајан лијек да обезбиједи за наше тржиште. Фонд је о томе претходних дана обавијестио и апотеке, те очекујемо да је испорука лијека већ почела.
Иначе, у једном периоду овај лијек није био доступан у апотекама, будући да се ради о лијеку који је нерегистрован, те је самим тим отежан његов увоз. Пацијенти који су сами куповали лијек у другим земљама, док није био доступан у нашим апотекама, могу предати Фонду захтјев за рефундацију трошкова.
 
Овај лијек се поред на Листи А1 лијекова који се издају на рецепт, налази и на болничкој листи и листи домова здравља. Фонд набавља диазепам путем јавних набавки за болнице и за домове здравља и овим здравственим установама лијек је уредно испоручиван, у складу са потписаним уговором између Фонда и добављача.
 
Подсјећамо да се сви лијекови који нису регистровани на тржишту БиХ, набављају путем интервентног увоза. Такође, према нашим информација, лијекови који спадају у групу психогених супстанци, као што је и овај лијек,  да би се увезли морају имати дозволу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и имају посебан режим увоза.
 
Фонд већ годинама указује на лошу заинтересованост произвођача и добављача појединих лијекова за тржиште БиХ, као и на компликоване процедуре набавки лијекова које су предвиђене Законом о лијековима БиХ, а због чега често испаштају пацијенти.  Није ријетка појава да се ниједан добављач не јави на тендер Фонда, па морамо више пута понављати поступке набавки како би обезбиједили лијек за осигуранике, што може довести до спорадичних несташица појединих лијекова. Нарочито лијекови који нису регистрован на тржишту имају компликованију процедуру набавке, те је и ово прилика да укажемо на неопходност боље снабдјевености тржишта лијековима како у цијелости здравствени систем не би испаштао.