АКЦИЗЕ ИПАК НЕЋЕ ПОДИЋИ ЦИЈЕНЕ ЦИГАРЕТА :: Semberija INFO ::

 

АКЦИЗЕ ИПАК НЕЋЕ ПОДИЋИ ЦИЈЕНЕ ЦИГАРЕТА


Акцизна политика за цигарете и дуван у наредној години не би требало да утиче на цијене ових производа, потврђено је "Независним новинама" из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Наиме, Одлука о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2022. годину, коју је недавно усвојио Управни одбор УИО, није донијела промјене у износу специфичне акцизе, док је минимална акциза повећана са 3,25 на 3,33 КМ за исто паковање.

"Међутим, то не мијења ништа у вези с цигаретама које се највише прометују, пошто је код њих већ раније премашена та минимална акциза", потврдио је извор "Независних новина".

Ипак, сами произвођачи и дистрибутери имају право да повисе цијене, у складу са својом пословном политиком, али то морају најавити мјесец дана раније.

"Уколико желе кориговати цијене, дужни су мјесец дана прије примјене о томе обавијестити УИО БиХ", појаснио је у изјави за "Независне новине" Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ.

Подсјетимо, према одлуци коју је усвојио УО УИО БиХ, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2022. године минимална акциза износиће 166,50 КМ за 1.000 комада цигарета, односно 3,33 КМ за паковање од 20 комада.
Новом одлуком специфична акциза остала је на истом нивоу, односно 1,65 КМ за паковање цигарета од 20 комада, док је минимална акциза, дакле, повећана са 3,25 на 3,33 КМ за исто паковање.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 одсто минималне акцизе и износиће 133,20 КМ по килограму.
Међутим, чињеница је да УО УИО БиХ није попустио упркос јаким критикама стручњака и потрошача, који сматрају да је акцизна политика у БиХ таква да није примјерена куповној моћи и подстиче црно тржиште.

БиХ је, наиме, земља са највећим наметима на цигарете у Европи. Та ситуација изузетно погодује развоју црног тржишта дувана и дуванских производа, јер су намети отишли знатно изнад животног стандарда грађана.

"Уколико пореска политика не уважава стандард грађана и уколико су ти порези велики, логично је да ће грађани посегнути за алтернативним па и нелегалним начинима снабдијевања. Појачане контроле треба наставити, али и укључити нека друга размишљања у вези са постојећом акцизном и пореском политиком", рекао је недавно за "Независне новине" Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста СWОТ.

Према релевантним подацима, иако су институције задужене за контролу спровођења закона ове године у односу на прошлу оствариле вишеструко веће запљене цигарета и дувана, а што је донекле зауставило пад легалног тржишта, процјењује се да смо и даље европски лидери када је у питању црно тржиште овим производима.

"Независним новинама" је у институцијама попут Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Граничне полиције (ГП) БиХ потврђено да су 2021. на овом пољу остварили много боље резултате него 2020. Ипак, процјењује се да више од 50 одсто тржишта чини црно тржиште те да је годишњи губитак привреде 150 милиона КМ.

(Независне)