СРБИЈА ДАЛА ГАС САРАЈЕВУ И ТУЗЛИ, УЧИНИЋЕ ТО И ДАНАС :: Semberija INFO ::

 

СРБИЈА ДАЛА ГАС САРАЈЕВУ И ТУЗЛИ, УЧИНИЋЕ ТО И ДАНАС


Foto: Tanjug
БЕОГРАД - Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да је Србија, и поред хаварије на гасоводу у Бугарској, дала гас Сарајеву и Тузли, те да ће то учинити и данас.

"Дали смо јуче довољне количине гаса да се нико не смрзне. Даћемо им и данас. Нисмо још ни потписали папире, али нема везе", рекао је Бајатовић.

Бајатовић је навео да је са партнерима договорено да Србија и данас увезе пет милиона кубних метара гаса и истакао да проблема у снабдијевању неће бити, а да се отклањање квара на цијеви на гасоводу у Бугарској очекује до поноћи.
"Данас ће бити додатних пет милиона и биће настављено док год треба. `Србијагас` је пословала како треба и има пара, али у Европи нема гаса. Међутим, партнери су разумели ситуацију, нисмо користили механизме за помоћ, већ сарађујемо у региону", рекао је Бајатовић за Телевизију "Пинк".

Он је додао да је "Србијагас" у најкраћем могућем року успио да обезбиједи додатних пет милиона метара кубних гаса, највећим дијелом из Мађарске, али нешто и из Аустрије и Украјине.

Бајатовић је додао да је до квара дошло, јер се гасоводна цијев "поцијепала", али не на новоизграђеном Балканском току.

"Како се то десило, још увек се не зна. Истрага је дуго трајала, квар није мали, редак је и необичан. Срећом па цеви нису спиралне", навео је он.

Бајатовић је рекао да су залихе гаса у Србији тренутно на 400 милиона метара кубних, али да ће бити изграђено још једно складиште од милијарду метара кубних.

Он сматра да треба у Србији израдити барем двије гасне централе, па чак и двије електране пребацити на гас да се смањи емисија угљен-диоксида.

Што се тиче нуклеарки, Бајатовић је рекао Србији треба једна атомска централа на њеној територији, али да је за изградњу нуклеарке потребно седам година, а за потребне папире до три године.

"Ми је не можео добити раније, у најбољем случају за 12 година да буде спремна за испоруке енергије", рекао је Бајатовић.

Он је подсјетио да је Србија дала сагласност за нуклеарке у Бугарској и Мађарској, те да не види разлога да они не дају сагласност Србији 50 километара од границе.

Бајатовић је рекао да ће Србија индустријски расти, да је потребно све више енергије и да се треба размишљати на дужи рок.
 
(Независне)