БИХ ПРВА ПО БРОЈУ ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА МЕЂУ ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА :: Semberija INFO ::

 

БИХ ПРВА ПО БРОЈУ ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА МЕЂУ ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА


БАЊАЛУКА - У БиХ је највеће присуство јавних предузећа међу свим државама западног Балкана и већини земаља Европе и централне Азије, наведено је, између осталог, у извјештају Свјетске банке под називом “Ажурирана системска дијагностика земље”.

Како стоји у овом документу, у БиХ постоји најмање 550 јавних предузећа у готово свим секторима и тржиштима, а доминирају у енергетици, рударству, телекомуникацијама, транспорту и комуналним дјелатностима.

- На јавна предузећа отпада око 11 одсто запослености и у њиховом власништву је око 40 одсто сталних средстава. Она узрокују поремећаје на тржишту рада, јер су код њих плате 40 одсто веће него у приватном сектору, упркос ниској продуктивности - упозоравају стручњаци Свјетске банке.

Рјешавање питања управљања сектором јавних предузећа у БиХ је од највећег значаја, посебно због, како је наведено, финансијских проблема.

- Већина јавних предузећа, и то на свим нивоима власти, послују као губиташи. Њихов дуг тренутно је четири милијарде евра или 26 одсто БДП-а, а неизмирене обавезе по основу пореза и доприноса процјењују им се на више од 600 милиона евра - упозоравају из Свјетске банке.

Истакнуто је да је половина јавних предузећа на подручју БиХ неликвидна, а око 15 одсто њих дошло је до тачке несолвентности.

- Процјењује се да директна и индиректна финансијска подршка која се даје јавним предузећима са свих нивоа власти износи око пет одсто БДП-а сваке године, што ствара огроман фискални притисак - наведено је у овом извјештају.
Из Свјетске банке упозоравају да је у БиХ потребан систематски приступ управљању овим предузећима, а то укључује дефинисање циљева и услова за власништво над предузећима.

- Оправданост јавног власништва над компанијама није јасно дефинисано. Немају утврђене циљеве ни индикаторе учинка, што знатно ограничава потенцијал за спровођење надзора и процјену учинка - истакнуто је у извјештају.
Како је наведено, и институционални аранжмани и прописи треба да буду дорађени с циљем омогућавања јасног власништва и надзора. Дорада закона о концесијама и јавно-приватном партнерству би омогућила приватне инвестиције у неким секторима. Управљање јавним предузећима треба да буде ојачано, укључујући и механизме именовања независних чланова одбора.

Потребна су, како је истакнуто, и чврста буџетска ограничења да би се стимулисала ефикасност и финансијска одговорност јавних предузећа.

- Субвенције треба да буду условљене пружањем одређених унапријед дефинисаних јавних услуга на отворен и транспарентан начин. Као дио јачања финансијске одрживости, од кључног значаја биће престанак толеранције стварања неизмирених обавеза - стоји у извјештају Свјетске банке.

Услуге

Квалитет јавних услуга које пружају јавна предузећа у БиХ је слаб и то посебно на локалном нивоу.

- Неизмирене обавезе јавних предузећа по основу пореза и доприноса угрожавају одрживост осталих давалаца јавних услуга, попут пензионог и здравственог фонда - наведено је у извјештају Свјетске банке.

(Глас Српске)