Кина: Без кредибилитета извјештај САД о поријеклу ковида :: Semberija INFO ::

 

Кина: Без кредибилитета извјештај САД о поријеклу ковида


ШАНГАЈ - Један амерички обавјештајни извјештај, са којег је скинута ознака повјерљивости, и у којем се наводи да постоји вјероватноћа да је пандемија ковида-19 потекла из лабораторије, није научни извештај и нема кредибилитет, изјавио је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

 

У ажурираном извештају америчке обавештајне службе, објављеном у суботу, наводи се да је подједнака вјероватноћа да је вирус природног поријекла и да је “процурио” из лабораторије, али да права истина можда никада неће бити позната, преноси агенција Ројтерс.

У реаговању на извештај, Ванг је на конференцији за новинаре рекао да је "лаж поновљена хиљаду пута и даље лаж", додајући да америчке обавештајне службе "имају репутацију познату по превари и одбмани". “Тражење поријекла новог корона вируса је озбиљно и сложено питање које треба и може да се истражи само уз сарадњу глобалних научника“, рекао је он. Кина је у више наврата негирала наводе да је вирус процурио из специјализоване лабораторије у граду Вухану, гдје је ковид-19 први пут идентификован крајем 2019. године.

Ванг је поново позвао САД да отвори своју лабораторију у Форт Детрику за међународне експерте. Заједничка студија Кине и Свјетске здравствене организације (СЗО) објављена је раније ове године, али је одбацила теорију да је ковид-19 настао у лабораторији, наводећи да је највјероватније природним путем, са дивље животиње прешао на људе.


Танјуг / Глас Српске