МИРЈАНА ОРАШАНИН УПОЗОРАВА :: Semberija INFO ::

 

МИРЈАНА ОРАШАНИН УПОЗОРАВА


Пролазе прилике за инвестиције у Републику Српску
 
Скоро неопажено прошла вијест је о најави ЕУ званичника да се за земље Западног Балкана припрема  ,,Маршалов план" у вриједности од 30 милијарди евра. Умјесто приче од инвестицијама и стандарду, партије на власти годинама одвлаче пажњу јавности од суштинских питања од којих је једна квалитет живота'', истакла је Мирјана Орашанин, чланица Главног одбора СДС.
 
„Да ли се неко из власти огласио како ће та средства ЕУ, ако их уопште добијемо, бити инвестирана у развојне пројекте? Када ће представници Владе РС грађанима дати одговор на питање када ће се живјети боље посебно ако знамо да нам цијене дивљају, а плате губе вриједност?“, упитала је Орашанин.
 
Она је рекла да рад у јавном интересу представља гурање камена уз брдо, како кажу Сизифов посао, док је с друге стране пропаст лака, као спуштање низ брдо.
 
„Поново улазимо у изборну годину када најбоље пролазе тешке теме које отварају старе ране грађанима који више од свега желе нормалан и пристојан живот и наду да ће будућност бити боља“, сугерисала је Орашанин. 
 
Чланица Главног одбора СДС истиче да наше друштво није уређено и да се у периоду између два изборна циклуса ријетко се ко од политичара из власти, дотакне економских тема.
 
„Квалитет живота представља жељени исход сервисних услуга у образовању, здравству, социјалним услугама...  У уређеном друштву се води рачуна и о загађености ваздуха, непланској сјечи шуме, као и пензионом систему“, поручила је Орашанин.
 
„Средства из програма „Маршалов план за Западни Балкан“ би требало да буду намијењена  јачању регионалних интеграција тржишта, за економски  и инвестициони опоравак,  улагање у пројекте који доприносе регионалној повезаности, као што су путна инфраструктура, енергетика, дигитализација, заштита животне средине“, појаснила је Мирјана Орашанин. 
 
Међутим, каже она, наша власт већином размишља о крпању рупа у буџету и реализацији споредних пројеката у локалним заједницима у којима су владајуће партије на власти.
 
„Није добро то што нас по лошем помињу у извјештају Европске комисије, објављеном 19. октобра. Наводи се  да је Босна и Херцеговина, што подразумијева и Републику Српску,  посљедња на ранг листи земаља које  имају европску перспективу, али и даље немају статус кандидата за чланство у ЕУ. Неки ће рећи да у ЕУ има доста проблема, али живот у некој од земаља ЕУ прижељкује сваки од  пола милиона становника који су  у протеклих седам година одселили и из ове лијепе земље и неуређеног друштва“, закључила је Орашанин.