Увезено више од 40.000 аутомобила у БиХ, најскупљи ферари :: Semberija INFO ::

 

Увезено више од 40.000 аутомобила у БиХ, најскупљи ферари


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - За девет мјесеци ове године увезено је 10.577 аутомобила више у односу на исти период лани те, како кажу стручњаци, долази до опоравка тржишта аутомобила у БиХ упркос пандемији.

Наиме, према подацима Управе за индиректно опрезивање (УИО) БиХ вриједност увезених аутобомила до краја септембра ове године износила је око 675 милиона марака.

За девет мјесеци ове године увезен је 40.599 аутомобил, док су у истом периоду прошле године увезена 30.022.

Према ријечима стручњака, у овом периоду је значајно порасла и продаја возила.

"У првих девет мјесеци ове године увезено је 34.890 половних аутомобила и 5.709 нових, док је у истом периоду лани увезено 24.719 половних и 5.303 нова аутомобила", истакли су у УИО.

Како су навели, најскупљи аутомобил који је увезен у БиХ у девет мјесеци ове године вриједио је 489.457,50 КМ, док су дажбине за њега износиле 83.260,48 КМ, а ријеч је о ферарију Ф142.

У десет најскупљих аутомобила који су увезени у овој години у БиХ нашли су се и порше и мерцедес.

Харис Муратовић, предсједник Удружења заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, истиче да се тржиште аутомобила у БиХ скоро опоравило од пандемије, што, како каже, потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање.

"Више је разлога због којих је дошло до повећаног увоза аутомобила у БиХ, а један од њих је и тај што су се људи који су прошле године планирали да купе ауто и одгодили то због пандемије одлучили за куповине ове године", казао је Муратовић.

Истиче да је и у ауто-индустрији сектор туризма и угоститељства јако битан, а ове године је, како каже Муратовић, забиљежио велики раст, те је доста туриста изнајмљивало возила, тако да су ове куће имале велике захтјеве за увозом возила, што нових, што половних.

Игор Гавран, економски аналитичар, истиче да подаци дефинитивно указују на одређени опоравак тражње за аутомобилима, али не и на модернизацију возног парка у БиХ.

"Број нових возила је тек незнатно повећан, а огроман је раст увоза половних, што је економски, а поготово еколошки неповољно. Ипак, тек ако је повећан увоз привредних возила или барем возила која користе привредни субјекти можемо говорити о позитивним знаковима економског опоравка, јер ако само грађани купују више половних возила, онда је примарно ријеч о одливу новца из БиХ, повећању загађења и додатном оптерећењу саобраћаја", каже Гавран.

Из компаније "Верано моторс" из Банајалуке кажу да је продаја аутомобила у овом салону значајно порасла.

"Код нас је продаја порасла сигурно за око 30 одсто у односу на прошлу годину. Чини ми се да се у БиХ из године у годину увози све више аутомобила", рекли су из компаније "Верано моторс" и додали да су купци више заинтересовани за нове четвороточкаше него за половне.

Из "Турбо Традеа" Сарајево, који се бави продајом половних аута, казали су да у овој години биљеже значајан раст продаје четвороточкаша у односу на прошлу годину.

"У свим областима је дошло до стабилизације па тако и ауто-индустрија биљежи раст продаје ове године у односу на прошлу, када смо имали веома мало проданих возила", казали су из "Турбо Традеа".

Истичу да је прошле године мјесец дана био обустављен рад ауто-салона и сервиса, тако да је то узроковало неактивност сервиса, а самим тим је била заустављена и продаја.


Независне новине