Тајванске ваздухопловне снаге упозориле кинеске авионе :: Semberija INFO ::

 

Тајванске ваздухопловне снаге упозориле кинеске авионе


ТАЈПЕЈ - Тајванске ваздухопловне снаге упозориле су данас осам кинеских авиона, укључујући борбене авионе, који су ушли у његову зону противваздушне одбране, саопштило је Министарство одбране Тајвана.

Тајван се већ годину дана и више жали се на поновљене мисије кинеског ваздухопловства у близини острва под њеном самоуправом, често у југозападном дијелу зоне противваздушне одбране у близини острва Пратас која су под контролом Тајвана, пренио је Ројтерс.

Кинески авиони укључивали су шест ловаца Ј-16, један противподморнички и један осматрачки авион, саопштило је Министарство одбране.

Тајван, за који Кина тврди да је њен и не искључује да га заузме силом, каже да кинеске војне активности у близини острва угрожавају регионалну стабилност, истичући да ће бранити своју слободу и демократију.

САД против акција Пекинга које јачају тензије са Тајваном

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је рекао шефу кинеске дипломатије Вангу Јиу да се САД противе акцијама Пекинга које су појачале тензије у Тајванском мореузу, саопштио је високи званичник Стејт департмента.

Током једночасовног састанка са Вангом на маргинама самита Г20, Блинкен је јасно ставио до знања да је Вашингтон против било каквих унилатералних промена статус кво које иницира Пекинг, навео је званичник, преноси Ројтерс.

САД желе да се на одговоран начин понашају у јакој конкуренцији и трци две највеће светске економије, додао је званичник и нагласио да се обе стране слажу да су отворени канали комуникације од кључног значаја.

Ванг Ји оптужује САД за тензије око Тајвана

Кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је данас америчком државном секретару Ентонију Блинкену да су тензије око Тајвана изазване подршком америчких снага које се залажу за његову независност, саопштило је данас кинеско министарство спољних послова.

Кинески министар и државни саветник Ванг Ји позвао је Сједињене Америчке Државе да исправе свој „погрешан курс“, како се наводи, о разним питањима и да врате кинеско-америчке односе на колосејк здравог развоја, преноси агенција Ројтерс.

На састанку на маргинама самита Групе-20 у Риму, Ванг Ји је рекао Блинкену да је Тајван најосјетљивије питање у њиховим односима, додаје се у саопштењу.

САД потврдиле посвјећеност политици одбране Тајвана

Директорка Америчког института у Тајпеју Сандра Оудкирк, поручила је је у суботу да САД остају посвећене помоћи Тајвану да се одбрани.

Оудкирк, која је практично највиши представник САД на Тајвану, са којим Вашингтон нема званичне дипломатске односе, на својој првој конференцији за новинаре откако је преузела функцију у јулу, описала је односе САД са Тајпејом као "чврсте", преноси Ројтерс.

„САД имају обавезу да помогну Тајвану да обезбеди своју самоодбрану“, рекла је америчка званичница.

Њене примједбе долазе пошто су посљедњих недјеља ескалирале тензије између Тајпеја и Пекинга, које не искључују могућност да Кина на силу заузме острво које сматра својом сувереном територијом.

Док САД, као и већина земаља, немају формалне дипломатске односе са острвом на које право полаже Кина, оне су најважнија међународна подршка Тајпеју и главни снабдјевач оружјем, а администрација предсједника Джозефа Бајдена је поново истакла ту подршку, уз оштро противљење Пекинга.

На питање да ли ће САД стати у одбрану Тајвана ако Кина нападне, Оудкирк је рекла да је политика Вашингтона према овом питању јасна и да остаје непромењена, позивајући се на неколико америчких закона који регулишу њене односе са Тајпејом.

Острво је под све већим војним и политичким притиском да прихвати управу Пекинга, а он се огледа и у честим мисијама кинеских војних авиона у идентификационој зони тајванске ваздушне одбране, што изазива забринутост међународне заједнице.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је у уторак све државе чланице Уједињених нација да подрже "снажно, смислено учешће Тајвана у систему УН".

Тајван је имао своје мјесто у УН и заступао је Кину у УН до 25. октобра 1971. године, када је гласањем донета одлука да Пекинг преузме то мјесто и буде једини представник за Кину.


Танјуг / Независне