ГО ФАР ФОНДАЦИЈА ОБРАДОВАЛА И МАЛИШАНЕ: СТИГЛА ПОМОЋ ОНИМА КОЈИ О ЊИМА БРИНУ :: Semberija INFO ::

 

ГО ФАР ФОНДАЦИЈА ОБРАДОВАЛА И МАЛИШАНЕ: СТИГЛА ПОМОЋ ОНИМА КОЈИ О ЊИМА БРИНУ


Бројке , већ на први поглед, дјелују застрашујуће. У Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци тренутно живи 102 дјеце. У дневном центру за дјецу у ризику, удружења „Нова генерација“, хране и облаче њих шездесеторо. У СОС Дјечијим селима БиХ брину о 716 малишана и 272 породице.

Вјероватно зато не знају шта би прије купили и обезбиједили од донације из ГО ФАР Фондације, настале уз подршку Инфинитy Интерантионал Гроуп, која је од првог прикупљеног новца свакој од ових установа и организација даровала по три хиљаде марака.   

Ормари, кревети, столови и столице, одмах су се нашли на списку у Дому „Рада Врањешевић“. То је у васпитним групама „потрошна“ роба коју на сваких двије-три године морају да обнове.

„Већ смо наручили оно што је најнеопходније и зато нам је ова помоћ много значајна. Уз још неке донације и средства која имамо, надамо се да ћемо успјети да обновимо сав намјештај у групама, а довијамо се и за набавку индустријске машине за сушење веша која је доста скупа“, каже Владимир Кајкут, директор дома.

Само у посљедњиих годину дана пристигло им је двадесеторо малишана, а у дому ради и вртић у који иду и њихова и дјеца из локалне заједнице. Уз ову обнову и нову фасаду и кров којима се надају у склопу пројекта „Енергетска ефикасност“, дом ће, кажу, бити још бољи и условнији.

У обнови су и у удружењу „Нова Генерација“. Са новцем који су добили кренули су у реновирање дневног центра, а дио ће искористити и за набавку хране.

„У дневном центру дјеци обезбјеђујемо оброке, одјећу, обућу, школски прибор, а са њима раде и наши психолози и васпитачи. Дјецу затечену у скитњи, али и читаве породице које су претрпјеле неки облик акутног насиља, смјештамо у прихватну станицу која ради у сарадњи са Центром за социјални рад и ту могу да бораве до пет дана“, каже Саша Рисојевић, директор удружења.

За оне којима је то потребно, и даље ради њихов Плави телефон који је већ забиљежио 30.000 позива, а у доба пандемије разговори са психолозима многима су, заиста, били од велике помоћи. Однедавно је у функцији и анонимни чет, па се стручњацима може и писати и на тај начин затражити савјет.

Фондација је прва средства прикупила захваљујући ГО ФАР апликацији „Корачај за хуманост“.  Сви они који су инсталирали бесплатну апликацију, шетњом или трчањем учествују у прикупљању новца, а компаније „купују“ сваки пређени корак. Тачније, за сваки километар донирана је по једна марка, а првих 15.000 КМ уплатила је чланица Инфинитy групације, компанија Проинтер ИТСС.

„Помоћ малишанима и организацијама које о њима брину један је од фронтова на којем ћемо и убудуће радити. Дио новца већ смо донирали Мозаику пријатељства и Црвеном Крсту са којима ћемо такође наставити сарадњу, а трећи, исто тако важан сегмент нашег хуманитарног рада, биће усмјерен на фонд за младе таленте. Чланице наше групације годинама уназад биле су дио оваквих и сличних прича које ћемо, кроз Фондацију, на најбољи могући начин заокружити“, каже Мирјана Тепшић, директорица ГО ФАР Фондације.

Колико нам је свака помоћ добродошла, сувишно је и говорити, кажу и у хуманитарној организцији СОС Дјечија села БиХ. Као дио интернационалне организације која више од 70 година помаже дјеци у 136 земаља свијета на свих пет континената, прије свега брину о дјеци и младима који су остали без родитељског старања. У СОС породицама, са браћом, сестрама и СОС родитељима, дјеца одрастају у породичном окружењу уз родитељску љубав.