МЈЕШТАНИ ЋЕ ТИЈЕЛИМА БРАНИТИ САНИЦУ ОД БАГЕРА И КАМИОНА :: Semberija INFO ::

 

МЈЕШТАНИ ЋЕ ТИЈЕЛИМА БРАНИТИ САНИЦУ ОД БАГЕРА И КАМИОНА


КЉУЧ - Мјештани варошице Саница, која је удаљена десетак километара од Кључа, узнемирени су због актуелних радова који се изводе на истоименој ријеци која пролази кроз ово мјесто и кажу како се ради о екоциду и уништавању ријечне флоре и фауне.

Због тога су од локалних власти у Кључу затражили да се одмах зауставе радови и санира настала штета.

Иначе, прије десетак дана започели су радови које финансира Агенција за водно подручје ријеке Саве, а њима се жели регулисати један дио водотока и продубити корито на мјестима гдје се Саница за вријеме поплава излијевала из корита и плавила околна подручја.

"На дјелу је уништавање Санице, која је једна од ријетких ријека које су до данас очуване у изворном облику, чиста и незагађена. Багери и камиони су ушли у ријечно корито, девастира се обала и приобално растиње, копа се ријечно дно и уништава флора и фауна у ријеци. Све ово ће имати несагледиве посљедице по рибљи фонд, а Саница је позната по аутохтоним рибљим врстама као што су поточна пастрмка и липљен. Од локалних власти и надлежних институција тражили смо одговор на питање зашто се ово ради на овакав начин, али никакав одговор нисмо добили", каже Мухамед Кучуковић, представник мјештана.

У мјесној заједници Саница кажу како су прије више година од локалних власти тражили да се ријеши проблем плављења на дијеловима водотока и да су такав пројекат локалне власти кандидирале код надлежних федералних институција.

Огласили су се и из Агенције за водно подручје ријеке Саве те објаснили како се планирани радови изводе на дужини од једног километра на захтјев опћине Кључ. Наводе како су осигурали средства у износу од 300.000 марака за реализацију овог пројекта и изабрали извођача радова.

"Проведена је сва законом прописана процедура, испоштовани су захтјеви локалне заједнице и радови су почели ове године иако готово на измаку грађевинске сезоне. Агенција је тиме хтјела испоштовати и захтјев Спортског риболовног друштва 'Кључ', који је дат у урбанистичкој сагласности, а то је да се радови изводе ван риболовне сезоне", навели су из Агенције.

Наводе како је пројекат раније презентован представницима локалне заједнице и да на њега није било примједаба.

Иако су у поменутом риболовачком удружењу раније дали сагласност да се уради овај пројекат, сада наводе како се текући радови не подударају с оним што им је презентирано те додају како ће се радовима нанијети штета рибљем фонду у ријеци Саници, али и Сани.

"Обратили смо се Агенцији са два захтјева и то са захтјевом за поврат срушене бране на ријеци Саници, чије рушење није било у оквиру пројекта, и за накнаду штете која је направљена и прави се рибљем фонду на нашим ријекама", наводе из удружења.

Уколико радови не буду заустављени у наредним данима, мјештани су најавили протесте и физичку забрану њиховог даљег одвијања на овај начин.

(Независне)