Кина ограничила изградњу екстремно високих облакодера :: Semberija INFO ::

 

Кина ограничила изградњу екстремно високих облакодера


Кина је ограничила изградњу екстремно високих облакодера у мањим градовима, у склопу настојања да заустави „надметање” међу локалним владама у изградњи високих вишеспратница.

Без посебног одобрења, градови са популацијом мањом од три милиона не смију да граде зграде више од 150 метара, а градови са већом популацијом не смију да граде зграде веће од 250 метара, саопштило је кинеско Министарство за становање и урбано-рурални развој.

Ове мјере су још један корак даље од постојеће забране градње објеката виших од 500 метара.

Званичници који одобре такве пројекте ће, кршећи ново правило, „одговарати доживотно”, саопштило је министарство. Кина има неке од највиших зграда на свијету, укључујући Шангајску кулу од 632 метра и финансијски центар ПингАн у Шенжену од 599,1 метра.

Док Кина признаје да вишеспратнице промовишу интензивније коришћење земљишних ресурса, све је више забринута да локални званичници слијепо слиједе изградњу, посвећујући мало пажње практичности и безбједности.

Раније ове године, кула висока 356 метара са 71 спратом у центру Шенжена се више пута тресла, што је изазвало забринутост за безбједност, преносе агенције.

Истрага је утврдила да је узрок тога био јарбол висок 50 метара на врху зграде који се помјерао на вјетру.
Убрзо након инцидента, Кина је у јулу наметнула државну забрану изградње зграда виших од 500 метара.
Поменута кула у Шенжену је поново отворена у септембру након што је јарбол демонтиран.


​Агенције