"ВИТЕЗИТ " ПРОДАО СТОТИНЕ ТОНА СТАРОГ ЖЕЉЕЗА БЕЗ ПЕЧАТА :: Semberija INFO ::

 

"ВИТЕЗИТ " ПРОДАО СТОТИНЕ ТОНА СТАРОГ ЖЕЉЕЗА БЕЗ ПЕЧАТА


САРАЈЕВО - Федерални ревизори су остали суздржани по питању финансијског пословања компаније "Витезит" у стечају, чији је већински власник Федерација БиХ, с обзиром на то да нису могли набавити адекватне доказе због суженог дјелокруга дјеловања, а у вези са залихама, средствима намијењеним продаји, обавезама, капиталом и приходима.

Оцијењено је да на позицији средстава намијењених продаји није било исказано старо жељезо, које је продано у знатним количинама и у вриједности од 162.815 КМ, а које није било дио стечајне масе. Ревизори су утврдили да је Одбор вјеровника на двије сједнице разматрао и одобрио продају старог жељеза, те да су према презентираним рачунима, извршене двије продаје жељеза (34 тоне + 163,66 тона) прије разматрања на сједницама Одбора вјеровника, а након тога још 334,88 тона, што је укупно више од 532 тоне старог жељеза.

"Рачуни су сачињени на темељу документације о извршеном вагању, коју су потписали вагар и возач, без овјере и потврде запосленика Друштва, због чега не можемо потврдити количину изваганог старог жељеза нити класу жељеза, и не можемо потврдити исказани приход темељем вјеродостојне књиговодствене документације, а у складу са одредбама Закона о рачуноводству и ревизији у ФБиХ", наводе ревизори у свом извјештају о финансијској ревизији за прошлу годину овог предузећа и указују да овако значај на количина старог жељеза, односно опреме није у стечајној маси Друштва, иако је чланом 30. Закона о стечајном поступку прописано да стечајна маса обухвата цјелокупну имовину Друштва.

Такође , ревизори су утврдили да обавезе према стечајним вјеровницима на датум биланце исказане у износу од 58.324.484 КМ разликују се од признатих обавеза за 3.308.140 КМ.

"Капитал (42.182.437 КМ) није исказан у финансијским извјештајима, која не садрже ни успоредне податке претходне године. Приходи су највећим дијелом исказани без вјеродостојне књиговодствене документације. Такође , нисмо добили документацију која се односи на значајне догађаје (продају имовине Друштва) у 2021. години, због чега нисмо могли утврдити јесу ли постојали они који су се требали признати, мјерити и објавити, као догађаји након датума извјештаја о финансијском положају", стоји у извјештају. Утврђено је да попис стечајне масе није проведен са стањем на дан отварања стечаја, није уз сваки предмет наведена књиговодствена вриједност, нити је извјештај о попису предан стечајном судији у законски утврђеном року, а у складу с одредбама Закона о стечајном поступку ФБиХ и Закона о рачуноводству и ревизији у ФБиХ.

"Извршена је продаја 152.736 кг залиха барута за 5.000 КМ које нису биле унесене у почетну биланцу и извршена је авансна уплата за његову продају прије одржаног извјештајног рочишта. Не можемо потврдити намјенски утрошак грант средстава додијељених за потребе покретања производње у износу од 300.000 КМ темељем одлуке Владе ФБиХ, јер за износ од 110.334 КМ није правдан намјенски утрошак", наводе ревизори.

Друштво је, како се наводи у извјештају, 30. септембра доставило акт којим тражи полонгирање рока за доставу коментара на Нацрт извјештаја о извршеној финансијској ревизији, али он није прихваћен с обзиром на то да је акт достављен након истека рока за доставу коментара, да није потписан од овлаштене особе, нити су аргументи за одгоду утемељени, тако да је ово коначан извјештај, без корекција у односу на нацрт.
 
(Независне)