ПРИЧА О РАТУ ПАРАВАН ЗА ОСТАНАК НА ВЛАСТИ :: Semberija INFO ::

 

ПРИЧА О РАТУ ПАРАВАН ЗА ОСТАНАК НА ВЛАСТИ


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Ако је судити по изјавама домаћих званичника, па и вјерских лидера те забринутости међународних дипломата, Босна и Херцеговина налази се пред распадом и на ивици рата, међутим, то је далеко од стварности, посебно када је рат у питању, а атмосферу која се ствара већ мјесецима треба посматрати искључиво кроз призму избора који се одржавају идуће године, хомогенизацију бирачког тијела па и параван за криминал и корупцију.

"Тренутно стање у Босни и Херцеговини је опасно и забрињавајуће", рекао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, на конференцији Европске народне странке у Љубљани истовремено додајући да неки локални лидери пријете европском миру и да је та појава толико опасна да се о њој не смије ћутати, јер како је нагласио "мир је у питању".

На истом догађају и Драган Човић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и предсједник највеће хрватске партије у БиХ, рекао је да је БиХ потпуно нефункционална, како на законодавном, тако и на нивоу извршне и правосудне власти у којој се одвијају крајње нетранспарентни процеси.

"Криза кроз коју пролази БиХ као друштво је на врхунцу и то не смијемо потцијенити", рекао је Човић, лидер ХДЗ-а, истичући да би брисање етничког предзнака у Уставу БиХ било крајње опасно.

Готово истог дана, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а, рекао је да Предсједништво БиХ више не постоји, док је Александар Вучић, предсједник Србије, рекао да није срећан због онога што чује од "босанских представника".

"Не можемо да рачунамо на апсолутно безбедно и сигурно окружење. Разлике између три народа никада нису биле израженије", рекао је Вучић.

Забринутост за мир изразили су и поједини европски лидери, док је Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД, рекао да се боји да би на "Балкану могло бити нових сукоба, с обзиром на то да ниједан од проблема у балканским земљама није ријешен".

И Бакир Изетбеговић, лидер СДА, највеће бошњачке странке, недавно је изјавио да "није сигуран да у БиХ неће бити рата", а реис Хусеин Кавазовић у изјави која је објављена јуче, између осталог, рекао је: "Уколико не покажемо размјере зла које су се догодиле, оно ће се поновити."

Аналитичари у БиХ, за разлику од политичара, тврде да је стварање предратне атмосфере у БиХ постало саставни дио политичког фолклора те да та реторика има за циљ да се народ измори до непрепознатљивих граница, што је одличан параван за криминал, корупцију, енормне крађе у јавним набавкама и крчмљење јавних ресурса.

"На другој страни, звецкање оружјем, пријетње отцјепљењем, наглашавање опасности од неког новог рата је настојање придобијања међународних партнера за 'своју' ствар. Опасност једино видим у томе да би неки од политичара били спремни изазвати инциденте зарад чувања сопствених позиција и богатства. Не вјерујем да могу окупити толико будала које би биле спремне посегнути за оружјем", рекла је Тања Топић, политички аналитичар.

И Вехид Шехић, политички аналитичар из Тузле, тврди да ситуација у БиХ није драматична и да је сигуран да не може довести до рата, јер је то реторика само у главама политичара, али не и обичних грађана.

"Грађани живе, раде и сарађују нормално. Гдје год одете, осјети се да људи, они мали, обични људи, могу живјети једни поред других. Причама о отцјепљењу, рату, угрожености итд. политичари граде позиције за наредне изборе, а најлакше их је изградити управо тако и на страху од оног другог. Очигледно им већ годинама полази за руком, јер опстају на власти. Народ не зна да они врло често одлично сарађују", рекао је Шехић.

(Независне)