Студија: Вакцина против ковида и грипа у исто вријеме безбједна :: Semberija INFO ::

 

Студија: Вакцина против ковида и грипа у исто вријеме безбједна


Фото - Танјуг / АП
Британска студија показала је да је безбједно за људе да приме вакцину против ковида 19 и вакцину против грипа у исто вријеме, и да то не утиче негативно на имунолошки одговор који је изазвала једна од њих, јавља Ројтерс.

Поред треће дозе вакцине против ковида 19 коју добијају старије и угрожене особе и здравствени радници у Британији, Влада премијера Бориса Џонсона обећала и највећи програм вакцинације против грипа у историји ове године.

Студија, коју је водио Универзитет у Бристолу, открила је да су пријављени нежељени ефекти обично били благи до умјерени у тестовима са три вакцине против грипа и вакцином против ковида 19 компанија фајзер или астразнеке.

"Ово је заиста позитиван корак који би могао да значи мање термина за оне којима су потребне обје вакцине", рекла је Рајека Лазарус, главни истраживач.

"Резултати ове студије представљени су Заједничком одбору за вакцинацију и имунизацију (ЈЦВИ) на разматрање и могли би да помогну креаторима политике у планирању будућности ових важних програма вакцинације".

У једној посјети обје вакцине

Једна група је примила прву вакцину против ковида и вакцину против грипа у првој посјети, при чему је плацебо дат у другој посјети, а друга је истог дана примила вакцину против ковида 19 и плацебо, а другог дана је услиједила вакцина против грипа.

Студија је открила да је 97 одсто учесника рекло да би било вољно да у будућности прими обје вакцине у једној посјети љекару.

Студија је обухватила 679 волонтера на 12 локација широм Енглеске и Велса, а потпуни резултати биће објављени у медицинском часопису "Ланцет".


Б92 / Независне