Словенија предлаже проширење ЕУ на западни Балкан до 2030. :: Semberija INFO ::

 

Словенија предлаже проширење ЕУ на западни Балкан до 2030.


ЉУБЉАНА - Европска унија би до краја деценије требало да се прошири на читав западни Балкан, према приједлогу Словеније који представља изненађење за чланице прије самита сљедеће недјеље.

Словенија, која тренутно предсједава Савјетом ЕУ, изнијела је у петак идеју о брзом прикључењу земаља, укључујући Србију и Босну и Херцеговину, непосредно уочи састанка европских лидера на којем ће се разговарати о проширењу Уније, пише “Фајненшел тајмс”.

Како се наводи, приједлог изнесен на састанку амбасадора у Бриселу, изненадио је остале земље чланице, а неке су га описале као потпуно нереалан, с обзиром на економске и политичке изазове у региону.

Проширење спада у високо осјетљива питања за ЕУ, која је подијељена у вези с питањем брзине којом би земљама требало дозволити придруживање, а истовремено је под притиском да настави приступне преговоре са балканским земљама које такође јачају своје везе с Кином и Русијом.

ЕУ је проширена са 13 нових држава чланица између 2004. и 2013. у брзој експанзији, а након тога бивши предсједник комисије Жан-Клод Јункер је обећао да неће бити пријема до 2019. године, али земље кандидати постају све нестрпљивије брзином Брисела у преговорима.

Лидери свих земаља чланица ЕУ и земаља западног Балкана, Албаније, Босне, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и такозваног Косова, присуствоваће самиту у сриједу.

Дипломате из држава чланица које желе да Брисел убрза преговоре са западним Балканом, углавном са истока и југа блока, залажу се постављању “амбициозних планова” за приступање, али признају да би прецизирање “стриктних рокова” било “политички експлозивно”, наводи “Фајненшел тајмс”.

Став ЕУ према региону додатно компликује то што пет држава чланица, Кипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија, не признају такозвано Косово, које се 2008. самопрогласило за државу.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обишла је западни Балкан уочи самита, понављајући своју подршку земљама да се придруже Унији, али политичари у региону на ову тему гледају са скептицизмом, јер многе државе чланице не показују жељу за проширењем.

Комисија, која води процес евалуације напретка ка чланству у ЕУ, рекла је да преговори с Албанијом и Сјеверном Македонијом треба да крену напред “што је прије могуће”, пошто је требало да те двије земље још прошле године започну приступне преговоре, али су и даље блокиране због недостатка једногласне подршке чланица.

Сјеверна Македонија, једна од земаља које траже придруживање, поручила је да поздравља притисак који Словенија врши на Брисел и да је вријеме да Унија начини такав корак.


Танјуг / Глас Српске