Како ће се увођење евра у Хрватској одразити на БиХ :: Semberija INFO ::

 

Како ће се увођење евра у Хрватској одразити на БиХ


Сусједна Хрватска ће 2023. године замијенити своју куну заједничком европском валутом евром. Осим што ће тај прелазак знатно утицати на све економске параметре у Хрватској, он ће се одразити и на привреду и грађане Босне и Херцеговине.

Професорица с Економског факултета у Сарајеву Амила Пилав-Велић за klix.ba каже како се увођењем евра у Хрватској прије свега може очекивати инфлација.

“Раст цијена ће бити посебно видљив у сектору услуга, што се може негативно одразити на туризам у тој земљи. За претпоставити је да ће за наше грађане хрватска обала постати скупља дестинација него што су то Турска, Албанија или пак Црна Гора. Међутим, оно што је можда важније јесте ефекат који улазак Хрватске у еврозону може имати на обим спољнотрговинске размјене с нашом земљом”, каже она.

Наиме, Хрватска је врло значајан спољнотрговински партнер БиХ, а по обиму спољнотрговинске размјене с БиХ је на трећем мјесту.

“То значи да би они производи и услуге које увозимо из Хрватске, а међу којима има доста и основних животних намирница, могли знатно поскупјети и то би представљало додатни инфлаторни шок и за наше грађане и за компаније. С друге стране, не треба заборавити да би, с обзиром на обим извоза који остварујемо у сусједној Хрватској и изгледну инфлацију у тој земљи, наши производи због цјеновне прихватљивости могли постати конкурентнији и траженији на том тржисту. То би се могло позитивно одразити на нашу економију и обим извоза”, закључује Пилав-Велић.

Економиста и аналитичар с Високе школе “Интернационална пословно-информациона академија” Тузла Дамир Бећировић каже да, када је ријеч о утјецају најављеног увођења евра у сусједној Хрватској на економију у БиХ, према његовом мишљењу у кратком року се не би требало десити ништа значајно, а што би могло забринути јавност.

“Првенствено ће доћи до даљњег смањења девизног ризика када је ријеч о пословању бх. компанија с Хрватском. Девизни ризик у пословању с Хрватском и до сада није био велики, јер је курс куне био управљано флуктуирајући у односу на евро, а након увођења евра ће се он потпуно елиминисати, узимајући у обзир тренутни режим валутног одбора у БиХ. Друга позитивна ствар је да ће послови конверзије валута бити једноставнији и треће што би могло имати позитиван ефект је очекивани пораст цијена у Хрватској, што би се могло позитивно одразити на пограничну трговину. Оно што је потенцијално негативна ствар, јесте чињеница да увођење евра значи потпуну интеграцију хрватске економије у ЕУ економски простор, што у средњем року може резултирати тим да хрватске компаније дјеломично напусте регионално тржиште”, сматра Бећировић.


Глас Српске