Зашто Американац уређује изборни процес у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Зашто Американац уређује изборни процес у БиХ


БАЊАЛУКА - Сједињене Америчке Државе налазе се у благој политичкој офанзиви на западни Балкан са акцентом на БиХ, а доказ за то су посљедња именовања у администрацији новог америчког предсједника Џозефа Бајдена.

Према тврдњама упућених, именовањем некадашњег службеника у Амбасади САД у БиХ Габријела Ескобара за специјалног изасланика за западни Балкан, као и избором такође бившег политичког савјетника у Амбасади у Сарајеву Мајкла Марфија за насљедника Ерика Нелсона на мјесту амбасадора, а посебно именовањем Метју Палмера за представника САД за изборне реформе у БиХ постало је потпуно јасно да је Бајденова администрација одлучила да настави свој константни притисак на БиХ.

Професор међународних односа на бањалучком Факултету политичких наука Жељко Будимир каже да сва набројана именовања не значе да је Бајден одлучио да на љествици својих спољнополитичких приоритета БиХ стави на вишу позицију него до сада, већ само одређену кадровску промјену на одређеним позицијама са задатком да и даље врше притисак на прекомпоновање БиХ по њиховој жељи и замисли.

- БиХ није високо на листи приоритета САД па посљедња именовања треба посматрати само као на слање људи који су некада службовали овдје са претпоставком да у одређеној мјери познају ситуацију са задатком да наставе константни притисак на БиХ. Међутим, управо то може да буде и отежавајућа околност за њихове евентуалне офанзивне циљеве, јер ни стање у БиХ, ни међународне геополитичке прилике нису ни близу као у периоду када су Ескобар и Марфи службовали у БиХ - објашњава Будимир.

Он додаје да је до сада у БиХ било много политичког солирања, у смислу да су званичници задужени за БиХ приликама и стању у БиХ придавали много већи значај него што је то захтијевала или што је то био интерес високе администрације.

- Осим тога, не треба заборавити да је иза америчке спољне политике увијек стајала сила, а када је у питању западни Балкан, а посебно БиХ, не видимо ту силу - каже Будимир.

Слично мишљење дијели и шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, која посебан акценат ставља на функцију Метјуа Палмера и његове посљедње састанке и изјаве.

- Непознато ми је да су САД именовале свог представника у некој земљи задуженог за изборну реформу, тако да и именовање Палмера на некакву такву функцију много говори о БиХ - каже Новаковић Бурсаћ.

Према њеним ријечима, изненађује и Палмеров избор саговорника током посљедњих састанака у Сарајеву, јер како каже, показује да “рачуна” искључиво на оне који климају главом на сваки потез америчке администрације или њега лично.

- Помало је чудно и то што је акценат у причи о изборној реформи ставио на питање Дома народа Парламента БиХ, које никада није било у фокусу, тако да треба видјети шта се крије иза тога. У суштини, све нам то показује и шаље поруку да морамо бити врло опрезни и да причама о измјенама Изборног закона морамо приступити веома обазриво - каже Новаковић Бурсаћ.

Подсјећамо Метју Палмер је у интервјуу сарајевским медијима рекао да се залаже за уклањање етничког префикса у Предсједништву и у Дому народа БиХ, односно за то да изборни процес буде у потпуности у складу с пресудама Европског суда за људска права, али је признао да то није једноставно урадити.

Он је нагласио и да је могуће разговарати о асиметричним рјешењима у смислу бирања чланова Предсједништва БиХ, јер већ постоји једна врста асиметрије с обзиром на то да се бирају два члана из ФБиХ и један из Републике Српске.

Стенограм

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у петак да је због некоректног саопштења Амбасаде САД у Сарајеву након његовог састанка са специјалним изаслаником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром одлучио да покаже стенограм са тог састанка.

- Је*е ми се за санкције. То сам упознао већ. Ако хоћеш са мном разговарати, немој ми пријетити. Шта год ви урадили, у реду, то је ваша ствар, али да се вратимо мало на ову причу о реторици. То слушам већ 20 година, овдје покушавате од нас да направите послушне људе који само треба да причају оно што вама одговара, а у суштини, све ово што данас говорите да је проблем у БиХ то сте ви направили, то су ваше погрешне политике, нису наше - рекао је, према наводима у стенограму, Додик.


​Глас Српске