Свјетски дан срца: Повежи се срцем :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан срца: Повежи се срцем


Свјетски дан срца се обиљежава 29. септембра, а установила га је Светска федерација за срце и тај дан се обиљежава више од 2000-те године уназад и упозорава становништво широм свијета да су кардиоваскуларне болести, укључујући срчане болести и мождани удар, водећи узрок смрти, који одузима више од 18 милиона живота сваке године. Овогодишња порука обиљежавања овог датума је ,,Повежи се срцем''.

Циљ обиљежавања је да се подстакну активности на контроли фактора ризика, попут пушења, нездраве исхране и физичке неактивности, чиме би се могло избјећи најмање 80 посто пријевремених смрти од ових болести. Данас у свијету живи 520 милиона људи са кардиоваскуларним болестима. Ове болести су више заступљене код жена, док се код мушкараца чешће јављају инфаркт миокарда и мождани удар.

Људи са болестима срца и крвних судова били су посебно погођени када се свијет суочио са појавом и ширењем ковида-19. Њихова угроженост потицала је од више разлога. Наиме, врло брзо је утврђено да они имају већи ризик да развију тешке форме ове вирусне инфекције. Како би се што сигурније заштитили од короне, избјегавали су да одлазе на рутинске, контролне прегледе, а у неким периодима то није ни било могуће, због ограничења кретања и потпуне преорјентације здравственог система на борбу против ковида.

Семберија инфо / Агенције