УО Централне банке БиХ кључне тачке вратио на дораду :: Semberija INFO ::

 

УО Централне банке БиХ кључне тачке вратио на дораду


САРАЈЕВО - Управни одбор Централне банке БиХ одржао је прву сједницу након што је актуелном сазиву истекао мандат 10. августа, међутим одлуке које су захтијевале концензус повучене су на дораду, а два члана УО из Републике Српске углавном су била уздржана.

Како незванично сазнајемо, на сједници УО било је говора и о томе да ли и у којој мјери Управни одбор може доносити одлуке с обзиром на то да им је мандат истекао 10. августа ове године, и на крају је договорено да се од институција БиХ тражи тумачење, односно јасан став да ли могу или не могу одлучивати. 

"Гувернер је тражио и кандидате за одређене позиције у ЦБ БиХ, међу којима је и мјесто вицегувернера, али се на крају од тога одустало и све је остављено за касније не би ли се у међувремену разријешила ситуација у вези с неодлучивањем званичника из Републике Српске у институцијама БиХ", испричао је извор "Независних". 

Подсјећања ради, актуелном сазиву УО ЦБ БиХ и гувернеру Сенаду Софтићу мандат је истекао 10. августа ове године и још ниједна надлежна институција није дала своје тумачење да ли УО ЦБ БиХ и гувернер могу одлучивати. Нови Управни одбор ЦБ БиХ треба да именује Предсједништво БиХ, међутим с обзиром на одлуку НС РС која обавезује представнике РС у заједничким институцијама БиХ да не одлучују док се не повуку измјене Кривичног закона БиХ којим се забрањује негирање геноцида, а које је наметнуо Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ, питање је када ће се у самом Предсједништву створити услови за именовање нових чланова УО ЦБ БиХ. Након истека мандата Управни одбор на сједници 10. августа, позивајући се на Закон о Централној банци БиХ и Закон о управи БиХ, заузео је став да је неопходно омогућити несметано извршавање законске улоге, основних задатака и функција ЦБ БиХ у складу са Законом о ЦБ БиХ и њеним важећим актима док Предсједништво БиХ не изврши именовање новог сазива Управног одбора.

Независне новине