Лајен: Могуће и друге регионалне иницијативе на Западном Балкану :: Semberija INFO ::

 

Лајен: Могуће и друге регионалне иницијативе на Западном Балкану


ТИРАНА - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас да су осим Берлинског процеса и друге иницијативе на Западном Балкану могуће, уз услов да буду свеобухватне и да поштују заједничке цилјеве.

Предсједница ЕК је поручила на конференцији за штампу након састанка са премијером Албаније Едијем Рамом, да то што је Берлински процес почео да ради на интеграцији заједничког тржишта, омогућава и да се појаве и друге регионалне иницијативе, које морају бити инклузивне и уз поштованје заједничких циљева.

"Дозволите ми још једном да констатујем да је до сада Берлински процес већ почео. Такође могу да потврдим наше оприједелјенје за напредованје Берлинског процеса. Могу ли ту бити присутне и друге иницијативе? Оне морају да буду свеобухватне, визионарске и апсолутно морају да поштују све заједничке цилјеве. Само на овај начин ћете имати моју највећу подршку", нагласила је Фон дер Лајен, преноси албански Јуронјуз.

Албански премијер Еди Рама поручио је да "Отворени Балкан",односно имплементација договора које су 29. јула постигли предсједник Србије Александар Вучић, премијер Северне Македоније Зоран Заев и он, није иницијатива који има за циљ да се такмичи са Берлинским процесом, већ да је реч о стратешком интересу који је настао на овом процесу.

Он је рекао и да је Отворени Балкан врста механизма за имплементацију Берлинског процеса, а као његову предност истакао што државе могу самостално да изаберу да постану дио иницијативе, а да се међусобно не држе у талачком односу.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен сутра ће се у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем, а у четвртак и са премијерком Аном Брнабић, најављено је у Бриселу.


Танјуг / Глас Српске