НЕИЗВЈЕСНО ОДРЖАВАЊЕ САЈМА КЊИГА :: Semberija INFO ::

 

НЕИЗВЈЕСНО ОДРЖАВАЊЕ САЈМА КЊИГА


Одлука ће бити донијета 1. октобра, а неки издавачи већ су одустали од учешћа, без обзира на исход. На Сајму књига 2019. било је више од 1.000 излагача.

Да ли ће ове године уопште бити одржан Међународни београдски сајам књига, знаће се тек послије 1. октобра када буду размотрене све околности, потврђено је на недавној сједници Одбора сајма, коме су први пут, као новоизабрани чланови, присуствовали представници четири удружења издавача. Закључено је да се сви планови праве као да ће се манифестација одржати у уобичајеном термину, у последњој недјељи октобра, али да се има у виду и погоршана епидемиолошка ситуација.

За сајам се пријавило око 300 излагача, 50 мање него у 2019, што је утицало на распоред штандова у Хали 4, у којој је изнајмљено 700 квадратних метара простора мање. Књижевни програми су преполовљени, неће бити земље почасног госта (била је предвиђена Румунија), а знатно ће бити смањен и број издавача из иностранства.

Међутим, извјесни издавачи су већ одлучили да не учествују чак и ако сајма буде и нису се пријавили. Међу њима је и издавачка кућа „Архипелаг” која је одлуку да не учествује донијела још у августу. Директор и главни уредник ове куће Гојко Божовић каже да у овим околностима није реално одржавање сајма, нарочито не по досадашњем моделу – на закупу простора који плаћају издавачи.

‒ У вријеме пандемије тај модел није могућ: велика посјета у вријеме пандемије је епидемијски ризична за све, док је мала посјета економски ризична за учеснике. У кризним ситуацијама треба посебно бити реалан и одговоран. То су разлози због којих сам сматрао да „Архипелаг” не треба да се пријави за Сајам књига у вријеме пандемије. Са овим бројем заражених на дневном нивоу, масовни догађај у затвореном простору био би и ризичан и неодговоран ‒ каже Божовић.

Кад је ријеч о члановима Удружења професионалних издавача Србије (УПИС), којима припада и „Архипелаг”, не желе да учествују и „Еволута” и „Хеликс”. Неки су пак пријавили своје учешће, не знајући унапријед да ће општа здравствена безбједност свих бити угрожена, па га сада повукли, попут „Нове поетике”, која је на својој фејсбук страници подијелила саопштење о томе. Овај издавач је у својој објави истакао да им је Међународни београдски сајам књига 15. 09. ове године послао одлуку о расподјели простора за овогодишњи сајам књига донијету „у складу са посебним правилима за учешће“, мада та посебна правила они, како тврде, нигдје не видјеше.

– „Правила” за која сви знамо изискују да се строго придржавамо епидемијских мјера.Свакодневно се повећавају капацитети ковид амбуланти и болница, па је сумануто вјеровати да ће све да се смири до почетка Сајма књига. Свакодневно нам „пријете” увођењем ковид пропусница, раздвајањем вакцинисаних од невакцинисаних, ограничењима броја окупљених на максимално 500 душа, а нама стиже распоред за сајам, за који организатори тврде да ће протећи безбједно и у најбољем реду – истиче се у објави „Нове поетике” која подсјећа да је на претпрошлом, 63. Сајму књига, било присутно више од 1.000 излагача из Србије, земаља региона и иностранства, а да је број људи који су посјетили сајам, превазилазио 195.000.

Ове године, каже се даље, уз најпесимистичније претпоставке, ако број посјетилаца буде и десетоструко мањи, поставља се питање одговорности за елемантарну здравствену безбједност људи који ће посјетити Сајам књига, а посебно излагача који ће бити континуирано присутни на штандовима свих осам дана. Уз све то, „Нова поетика”, која је заједно са суизлагачем „Научна КМД”, тражила простор од 48 квадратних метара у приземљу Хале1, незадовољна је оним што је добила ‒ 20 квадратних метара на галерији (под сводом хале, близу великог стуба).

Остаје да се сачека први октобар, датум који је још раније утврђен између града, сајма и предсједника издавачких удружења, када ће се, уз праћење епидемијске ситуације, чути одлуке Кризног штаба и других релевантних тијела, као и самих издавачких удружења.