Хеликоптери Кфора надлијећу сјевер Косова :: Semberija INFO ::

 

Хеликоптери Кфора надлијећу сјевер Косова


Хеликотери Кфора у два наврата су у посљедњих сат времена надлијетали Јариње и Брњак, као и сјевер Косова и Метохије, јавља репортер РТС-а.

Како преноси РТС војници Кфора појавили су се данас у близини административног прелаза Јариње гдје су већ осам дана стационирани припадници специјалних јединица косовске полиције, а из Кфора за Косово онлајн поручују да "помно прате ситуацију на цијелом Косову и да су повећали број и трајање рутинских патрола широм Косова, укључујући и сјевер".

"Кфор помно прати ситуацију на цијелом Косову и остаје фокусиран на свакодневну примјену свог мандата - проистеклог из Резолуције 1244 Савета безбједности Уједињених нација из 1999. - како би се осигурало безбједно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Косову. Кфор је повећао број и трајање рутинских патрола широм Косова, укључујући и сјеверно Косово", навели су из Кфора за Косово онлајн.

Градоначелници са сјевера траже појачано присуство Кфора

Градоначелници са сјевера Косова и Метохије су са командантом Кфора генерал-мајором Франком Федеричијем разговарали о ситуацији на сјеверу и затражили појачано присуство Кфора на прелазима, посебно на Брњаку.

Градоначелници су од команданта Кфора захтевали и да војници Кфора остану неутрални и дјелују у складу са резолуцијим 1244 Савјета Безбједности Уједињених нација, наводи се у саопштењу градоначелника.

Они су навели да је потребно да се због серије инцидената које су у претходним данима изазивали специјалци РОСУ посебно на прелазу Брњак појача присуство Кфора како би се такви инциденти спријечили и сачувао мир.

"Још једном позивамо грађане да остану суздржани и насједају на провокације, ми смо своји на своме и бранимо основно људско право које гарантују сви међународни акти и повеље. Командант Кфора је рекао да се Кфор неће мијешати у политичка питања нити насилно уклањати блокаде са путева", наводи се у саопштењу.


Независне новине