Скупштина повјерилаца Бобар банке у стечају :: Semberija INFO ::

 

Скупштина повјерилаца Бобар банке у стечају


Скупштина повјерилаца Бобар банке у стечају усвојила је данас информацију о поступку стечаја за период од првог јануара 2019. до 30. јуна 2021. године.

У извјештају, који је кратко образложила стечајни управник Бобар банке Душанка Новаковић, истакнуто је да укупна потраживања стечајног дужника износе 257.845.921 КМ, да Бобар банка на рачуну тренутно има 46.130.051 КМ ороченог  новца, да располаже покретном и непокретном имовином у износу од 11.075.922 КМ, да потраживања правних и физичких лица износе 158.070.233 КМ, да је тужбе за излучење средстава у укупном износу од 64,2 милиона КМ поднијело више институција, као што су ИРБ РС, Фонд здравственог осигурања Брчко, Завод за запошљавање Брчко дистрикта, Дирекција за финансије  и Одјељење за пољопривреду и финансије Брчко дистрикта, те да је у међувремену одржано 50 лицитација за продају покретне имовине и продају потраживања.



Иако су повјериоци Бобар банке у стечају очекивали да ће на данашњој Скупштини повјерилаца коначно бити донесена одлука о организовању дјелимичне диобе признатих потраживања  повјериоцима, то се није догодило, како је изјавила стечајни управник Душанка Новаковић, јер се нису створили услови за то. 

“Још увијек се води пет великих поступака по тужбама повјерилаца који траже излучење својих средстава у укупном износу од 51,5 милиона КМ. Тај износ је већи од до сада наплаћене стечајне масе, која износи око 46 милиона КМ. Још увијек нема могућности да се иде у дјелимичну диобу, јер се износ од 45 милиона КМ морао резервисати до завршетка поменутих судских поступака, јер не знамо какав ће бити коначан исход тих поступака. Бобар банка је у међувремену добила један поступак, али је повјерилац уложио жалбу и чекамо одлуку Вишег суда. Други поступак траје, такође, са великим износом, јер оба ова поступка су тешка око 44,5 милиона КМ.Уколико би се ова два поступка окончала у скорије вријеме, онда бисмо могли ићи у дјелимичну диобу средстава повјериоцима у складу са Законом о стечају”, изјавила је Душанка Новаковић.

Новаковићка је истакла да је тридесет дужника Бобар банке имало кредите у већим износима од милион КМ и против њих је вођено безброј судских поступака.

“Добар дио тих поступака је завршен. Те фирме су углавном угашене, блокирани су им рачуни, немају имовину. Наплатили смо минималне износе продајом заложене имвоине. Добар дио кредита је био обезбијеђен мјеницама, тако да нема могућности за даљу наплату. Највећи дио тих дужника су повезана лица са Бобар банком. Већ смо покренули кривичне пријаве против неких дужника, тамо гдје је било законског основа за то. Предате су тужбе тужилаштву, али и ургенције. Тужилаштво споро ради. Ми ћемо ускоро припремити списак свих дужника, али мислим да су мале шансе за то. Кривичне пријаве су поднесене против предузећа “Кришка” и МД “Перић”.

Душанка Новаковић каже да је у свим случајевима гдје Банка није имала уписано заложно право на имовини, изгубљен основ за даље кривично гоњење.

“Гдје год је утврђено да је фирма пренијела своју имовину у законском року од пет година на друго правно или физичко лице, покренули смо поступак за побијање те радње. Тамо гдје је застарио рок, немамо законске могућности за извршење на тој имовини. Не очекујемо превелику наплату стечајне масе у наредном периоду”, изјавила је Душанка Новаковић.

Светозар Михајловић, повјерилац у своје име и у име предузећа “Дуван” Бијељина, каже да њихово потраживање износи 620.000 КМ.

“Још увијек чекамо на прву диобу средстава. Мислим да након великих спорова које води ИРБ РС и Брчко дистрикт и за које се очекује да ће их добити,  а њихове тужбе су тешке преко 50 милиона КМ, мало ће тога остати за друге повјериоце да се намире. Видљиво је нестрпљење повјерилаца, судови своју спорост правдају пандемијом вируса корона. Лјуди су с пуним правом незадовољни дужином трајања овог стечаја. Судови, адвокати, све то има обрисе спреге, па није чудно што све то зову “стечајна мафија”. Неки људи су подигли велике кредите, имовину пренијели на своје сроднике, на фамилију и пријатеље, тако да они немају чиме да врате дугове. Данас је предложено да се 122.572.273 КМ, као ненаплатива средства, из билансне пребаце у ванбилансну евиденцију. Образложење је да ванбилансна евиденција показује право стање, како се не би нико заносио цифром од 280 милиона укупних потраживања Бобар банке, када она износе свега око 30 одсто тих потраживања”, изјавио је Михајловић, нагласивши да су са преносом имовине на друге, покренутим стечајевима, разводима бракова, искориштене све могућности да се избјегне враћање новца Бобар банци. Он је изјавио да би се покретањем кривичних псотупака бар задовољила морална правда, да се јавно објави ко је сакрио новац и ко је опљачкао банку. Он је изјавио да нико од повезаних лица није одговарао, нити је вратио опљачкану имовину.

 “Бобар је имао имовину у Зворнику, Београду, на Златибору, у Лондону, Бијељини, све је то пребачено на друге људе и заташкано. Сви ми знамо колико је Бобареве имовине у Бијељини, да не говоримо о Сарајеву, Палама. Народни посланици, министри, директори јавних предузећа, сви су они били корисници кредита Бобар банке, сву имовину су склонили, заташкали, са судовима направили дилове, тако да данас испаштају недужни људи”, изјавио је Михајловић.

Што се тиче трошкова стечајног поступка, у протекле четири године и девет мјесеци они су износили 452.901 КМ, судске и административне таксе су “појеле” 1.126.755 КМ, адвокатске услуге су коштале 3.317.886 КМ. 

Ибрахим Вејсиловић, пензионисани професор из Брчког каже да  Бобар банка њему и његовој супрузи Сари дугује још 30.000 еура.
“Овдје је невиђени криминал и све је инсценирано. Овдје је умијешано и судство и адвокати и све правне службе, да се мали човјек угаси. Велики број људи није више међу живима, а имали су уштеђевину у овој банци. Нас мале су ставили у пети разред, а оне велике на прво мјесто. Иде по народној: “Уш на уш, пара на пару”. Можемо умријети док дочекамо правду из овог стечаја. Овдје треба да се умијеша СИПА, јер има пуно људи који су узели милионе из банке и њима се прашта све. Познанства, пријатељства, спрега, криминал, то је на дјелу”, каже огорчени Вејсиловић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић