Пандемија скратила очекивани животни вијек највише од Другог свјетског рата :: Semberija INFO ::

 

Пандемија скратила очекивани животни вијек највише од Другог свјетског рата


Пандемија ковида-19 проузроковала је највећи пад очекиваног животног вијека од Другог свјетског рата у већини развијених земаља, према најновијој студији коју је објавио Универзитет Оксфорд, при чему је очекивани животни вијек мушкараца у САД пао за више од двије године.

У 22 од 29 земаља анализираних у студији, која је обухватила Европу, Сједињене Америчке Државе и Чиле, очекивани животни вијек је у 2020. години пао за више од шест мјесеци у поређењу са 2019. годином, преносе агенције.

Генерално гледано, очекивани животни вијек је смањен у 27 од укупно 29 земаља.

Универзитет је саопштио да би скраћење животног вијека могло бити повезано са званичним смртним случајевима од ковида-19, а Ројтерс подсјећа да је досад пријављено скоро пет милиона смртних случајева узрокованих новим коронавирусом.

У већини земаља дошло је до већег пада очекиваног животног вијека код мушкараца него код жена, док је највећи пад регистрован код мушкараца у САД, чији је очекиван животни вијек пао за 2,2 године у односу на 2019. годину.
Укупно гледано, очекивани животни вијек мушкараца је пао за више од годину дана у 15 земаља, а жена у 11 земаља. Тиме је избрисан напредак у смањењу морталитета који је остварен у претходних неколико година.

У САД је пораст смртности углавном регистрован међу популацијом у радној доби и млађима од 60 година, док је у Европи смртност међу особама старијим од 60 година, значајније допринијела повећању морталитета. 

Агенције