ЦРНА ГОРА: СВИ ПРОТИВ СВИХ :: Semberija INFO ::

 

ЦРНА ГОРА: СВИ ПРОТИВ СВИХ


Нова криза црногорске власти након устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу које је довело до жестоких протеста и сукоба грађана и полиције. Сада су могући и ванредни избори, а подјеле у земљи никад нису биле дубље.
 
Црногорска власт проживљава већ трећу кризу за само десет мјесеци Владе премијера Здравка Кривокапића и поново је на раскрсници која води ка реконструкцији кабинета или новим изборима. Најјаче снаге у власти, Демократски фронт (ДФ) и Демократе, затражиле су реконструкцију и улазак њихових кадрова у тренутно експертски кабинет, па би Влада имала 18 умјесто 12 министарстава и три умјесто једног потпредсједника - Дритана Абазовића, лидера УРА.
 
Абазовићева партија оптужила је веће партнере да су им фотеље најважније и поручила да су могући и нови избори. Опозиција, предвођена Демократском партијом социјалиста (ДПС) предсједника државе Мила Ђукановића, у међувремену је оцијенила да је криза у земљи никад дубља, па траже прелазну владу и ванредне изборе.
 

Промјена"карактера" Владе?

 
Политичка аналитичарка Далиборка Уљаревић сматра да су ванредни избори неизбјежни и да су тога свјесни сви актери, али, додаје, могућа је и реконструкција Владе: "Избори тренутно одговарају само ДФ, док би остали, из различитих разлога, покушали да пролонгирају њихово одржавање. Ако дође до реконструкције Владе договором владајуће већине, неће бити потребе да иду с новим премијером. Међутим , карактер Владе у којој је ДФ биће другачији и то ће имати своју рефлексију, не само на унутрашњи развој догађаја, него и на међународну позицију Црне Горе", каже Уљаревић за ДW.
 
Просрпски ДФ остао је прошлог децембра ван Владе иако је најјачи конституент владајуће већине, а тврдили су да је то био захтјев западних амбасада. Отада су се често сукобљавали с Кривокапићем и Демократама који су били на истим таласним дужинама са УРА. И Демократе су остале ван Владе, али су је браниле и биле против реконструкције која би укључивала и промјену премијера.
 
Међутим , посљедњи догађаји довели су до приближавања Кривокапића, ДФ и Демократа, док је УРА сада остала с друге стране тог перманентног сукоба у власти. Да све буде још замршеније и премијер Кривокапић поручио је да "једино експертска Влада може успјешно да води демократску транзицију", што би могло да значи да остаје при ставу да у његов кабинет не треба да улазе политичари. Но , у тој игри моћи свакодневно се дешавају невјероватни преокрети и промјене мишљења, тако да је све могуће.
 
Аналитичар Срђан Перић сматра да власт својим унутрашњим свађама "даје вјештачко дисање" опозиционом ДПС: "Када не уђете у договор без јасних и довољно снажних гаранција око којих се вредности и политичке стратегије окупљате, и када не учините атмосферу подношљивијом тиме што ћете показати политички такт и стрпљење, онда од политике добијете борбу за плен. Немам дилему да ће она партија која буде мислила да може да капитализује своју стратешку позицију, вући потезе ка изазивању избора. Али , од свега тога обичан грађанин нема ништа, осим спознаје да је колосална прилика за радикалан отклон од штетних пракси и потпуне демонтаже коруптивних механизама, нажалост, у овом турнусу, у потпуности испуштена", каже Перић за ДW.
 

Устоличење - окидач за кризу власти

 
Увод у нову кризу власти била су дешавања на Цетињу 4. и 5. септембра када је, уз сукобе полиције с грађанима и разбијање њихових барикада, у Цетињском манастиру, уз помоћ хеликоптера, устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије, у присуству патријарха СПЦ Порфирија. Против устоличења у том манастиру, који је симбол вјековне државности Црне Горе, протестовала је и опозиција, с Ђукановићем на челу. Њега је власт оптужила за "покушај државног удара и тероризам".
 
Међутим , након завршене акције, дошло је до жестоког сукоба унутар власти. Премијер Кривокапић, ДФ и Демократе оптужиле су врх безбједносног сектора који контролише УРА, за опструкцију устоличења и "државни удар изнутра". Абазовић је одговорио да ће, ако челници МУП и полиције буду смијењени због тога - срушити Владу.
 
Далиборка Уљаревић каже да је премијер Кривокапић добио кристално јасну поруку западних партнера да нису сагласни с тим најављеним смјенама: "Директор Управе полиције Зоран Брђанин очито има њихово велико поверење које се не стиче без основа, па је необично да одједном Влада доводи у питање његов стручни капацитет, а посебно имајући у виду акције које је та полиција спровела,  попут рекордне запљене скоро 1,5 тона кокаина", каже Уљаревић, додајући да је управо Брђанинов професионалан однос и фокус на јавни интерес утицао да ситуација на Цетињу не резултира тешко повријеђенима или људским жртвама.
 
Срђан Перић сматра да је инсистирањем на устоличењу Кривокапић остварио политичку корист унутар власти, али само у првим данима - док опет нису кренуле свађе: "Дошли смо до тога да ова власт својим потезима оживљава позицију претходне, док претходна власт својим потезима урушава себе. Логички звучи чудно, али када пређете на терен ирационалности - све је могуће", каже Перић.
 

Продубљене подјеле

 
У сукобима на Цетињу повријеђено је више од 50 демонстраната и полицајаца. Опозиција је оптужила власт за прекомјерну употребу сузавца и коришћење гумених метака, што полиција негира. Све у свему, ситуација у Црној Гори поново је за кратко вријеме доведена до усијања, а подјеле су само продубљене.
 
"Из овог нико није изашао као победник, при чему политички субјекти само могу да мере ко је више, а ко мање изгубио. Мене као грађанку ме највише брине што смо као друштво много изгубили, јер су партикуларни интереси превладали. Обесхрабрује утисак да је владајућу већину више страх од гнева Српске православне цркве (СПЦ), него да ли ћемо одржати мир и мултиетнички склад у друштву", каже Уљаревић.
 
"Остаје велика нелагода, а једина добра ствар јесте то што није било жртава. Заједница се цепа и треба учинити што је могуће да то на миран начин спречимо, свако у домену својих могућности", поручује Перић.
 
У таквој атмосфери може се и очекивати да ће се ситуација даље заоштравати, јер Црну Гору ускоро можда чека и попис становништва, као и серија локалних избора.
 
"Ружан дух из боце је изашао и неће га бити лако вратити назад. Обавеза је свих да утичу на снижавање тензија и на враћање на теме од значаја за унапређење квалитета живота грађана. То за неке подразумева излазак испод црквеног кишобрана, а за друге скидање манипулативне патриотске одоре", поручује Уљаревић и додаје да за такво стање највећу одговорност сноси власт, затим СПЦ, па Ђукановић и његов ДПС, док су грађани у свему томе свима њима монета за поткусуривање.
 
Перић каже да је рецепт у дијалогу, али сматра да за њега нису спремни ни садашња, ни претходна власт: "Демагогије је, чини се, никад више. Нажалост , другачије мишљење се доживљава као непријатељско, а за политички профит велика већина политичких субјеката спремна је да жртвује готово све. У само неколико седмица вратили смо се тридесет година уназад. Као да нисмо ништа научили", закључује Перић.
 
(независне)