У СРБИЈИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ЗА СТАРИЈЕ ОД 16 ГОДИНА? :: Semberija INFO ::

 

У СРБИЈИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ЗА СТАРИЈЕ ОД 16 ГОДИНА?


БЕОГРАД - Професор Владислав Вукомановић, директор Института за мајку и дијете, каже да приједлог за ковид пропуснице у Србији подразумијева да оне буду неопходне старијима од 16 година.

Замјеник директора Института за мајку и дијете "Др Вукан Чупић" професор Владислав Вукомановић каже за РТС да је у тој установи тренутно на лијечењу седам особа и да нису у тешком стању.

Нагласио је да је важна вакцинација дјеце узраста од 12 до 18 година, као и да приједлог за увођење ковид пропусница подразумијева да оне буду неопходне старијима од 16 година.

Доктор Владислав Вукомановић истиче да талас делта соја вируса и делта плус варијанте вируса доноси све већи број обољелих, а како је све већи број обољелих међу одраслима, тако расте и број обољелих међу дјецом.

"Нема неких јасних показатеља, према америчкој агенцији за контролу болести и британској агенцији, да овај талас доноси већи број обољелих којима је потребна помоћ у педијатријским интензивним његама или да значајно повећава број пријема у болнице", рекао је Вукомановић.

Међутим , додаје, клиничке слике које захтијевају хоспитализацију у смислу опсервације и изолације свакако у овом таласу експоненцијално расту. Истиче да сада имају седам пацијената у ковид дијелу Института за мајку и дијете.

"На срећу, нису тешки болесници и углавном су са коморбидитетима, неколико хематоонколошких болесника, болесник са церебралном парализом", додао је доктор.

Наводи да су имали и неколико дјеце с упалом плућа изазваном вирусом корона који су захтијевали лијечење слично као код одраслих болесника. Сада је и сезона респираторних инфекција, а на питање шта би требало да буду знаци за узбуну родитељима, доктор каже да се није много шта промијенило у односу на претходне таласе.

"Углавном су дјеца асимптомска или са веома благим симптомима. Међутим , може се јавити симптоматологија која је слична другим вирусима, прехлади, чак алергији или грипу. Треба мислити на сезону грипа која се полако приближава", рекао је Вукомановић.

Цурење из носа, општа малаксалост, болови у мишићима, главобоља и гастроинтестиналне тегобе су један дио клиничке слике оних са блажим или средње тешким симптомима, нагласио је доктор.

У популацији од 12 до 18 година имамо тек око 5.000 вакцинисаних, а доктор Вукомановић који је у Националном комитету за вакцинацију каже да сматрају да вакцинисање дјеце тог узраста ће смањити преношење овог вируса. Када је ријеч о ковид пропусницама, каже да ће приједлог бити прослијеђен и да он подразумијева да оне буду уведене за све старије од 16 година.

"Мислим да ће оне ускоро бити уведене, а све у циљу мањег преношења заразе са особе на особу", закључио је доктор.

(Независне)